Buying Guides

5 dolog amire figyelni kell a Solana mémérmék vásárlásakor

A Solana közelmúltbeli népszerűségnövekedésének középpontjában, az ezerszámra létrehozott mémérmék állhatnak. Csak az elmúlt héten több mint 19 ezer új, gyenge likviditással rendelkező Solana token lépett a piacra.

Ezek a tokenek vonzzák a figyelmet, mert minimális befektetéssel jelentős nyereséget ígérnek. Azonban gyakran a lottóhoz hasonlítják a mémérmékbe való befektetést, a hasonlat pedig nem véletlen. A mémérmékbe való befektetés hatalmas kockázatokkal járhat, ami potenciálisan akár a pénzeszközök egészének elvesztését is eredményezheti. Íme öt fő kockázat, amelyet érdemes figyelembe venni, mielőtt alaposan bevásárolnál a Solana alapú érmékből.

1. A mémérmék készítői gyakran teljesen alkalmatlanok

Az alkotók gyakran nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel, sokan maguk is tapasztalatlan befektetők.

Ezt jól példázza az a közelmúltbeli eset, amikor a Slerf token fejlesztője 10 millió dollár értékű előértékesített tokent égetett el ahelyett, hogy szétosztotta volna a befektetők között. Bár kezdetben nevetséges volt a mémérmék ész nélküli megjelenése, a megközelítés az emelkedő piacokkal teljesen elfogadottá vált.

A kudarc ellenére a Slerf hatalmas figyelmet kapott és ez drámai értéknövekedéshez vezetett. Egyes tőzsdék ígéretet tettek arra, hogy a kereskedési díjakból visszatérítik az érintett befektetők pénzét. Sokan azonban továbbra is elégedetlenek a lehetőség kihagyása miatt, míg mások elégedetlenségüket fejezték ki az eset miatt.

“Még akkor sem leszek elégedett, ha a pénzem visszajön”

– Mondta egy befektető.

Szabályozott környezetben az ilyen hibák a kártérítési jog alapján jogi lépésekhez vezethetnek, és az érintett felek kártérítést vagy akár teljes jogorvoslatot kérhetnek. De ki szeretne egy ilyen szabályozott környezetben élni? Az eszméletlen hozamra vágyó mémérme rajongók biztosan nem.

2. Az anonimitás kedvez a csalóknak

Az álnevek használata és az anonimitás gyakori a mémérmék létrehozói és befektetői körében. Ennek számos előnye van, mivel a befektetők megvédhetik magukat a támadásokkal szemben, míg a létrehozók elkerülhetik a csalódott befektetők haragját. De miközben ez egy hatékony módja a személyazonosság védelmének, számos lehetőségeket teremt a csalók számára.

A decentralizált jelleg és a korlátozott szabályozás miatt a csalók több érmét is létrehozhatnak, így átverve a gyanútlan befektetőket. A Solana alapú Laika mémérme termékvezetője szerint a hálózaton található szerződések 95%-át rosszindulatú szereplők kötik. Mivel mindössze egy hét alatt 19 ezer új mémérmét hoztak létre, így könnyen elképzelhető, hogy többet ugyan az a csaló vagy csoport hozta létre.

3. A befektetésedből előbb lesz rug pull, mint milliók

A rug pull egy gyakori átverési taktika, amelynek során a fejlesztők váratlanul eltűnnek a projekt pénzeszközeivel, hátrahagyva egy értéktelen érmét és egy pórul járt közösséget. A BNB Chain tavaly 149 rug pull esetet jelentett, de ezek többsége nem a Solanához volt köthető, azonban a mémérmék számának radikális megugrásával ez változhat.

A mémérmék esetében a veszély állandó, így a befektetőknek mindig óvatosnak kell lenniük. Amennyiben ilyen érmék vásárlásán gondolkozol, érdemes zárolt likviditású tokent választani, mivel ez megakadályozza a fejlesztőket abban, hogy az összes eszközt kivonják a poolból.

4. Érzelem és izgalom van, hasznosság nincs

A mém projektek általában heves érzelmeket váltanak ki és fokozott izgalom övezi őket, azonban gyakran hiányzik a valódi hasznosság. Alapvető érték vagy felhasználási eset nélkül ezek a tokenek kizárólag a volatilis érzelmekre támaszkodnak, így rendkívül kockázatos befektetésnek számítanak.

Emiatt sokan, főleg az iparág jelentős szereplői éles kritikákkal illetik a mémcoinokat. A CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Ju szerint ezek a projektek elvonják a potenciálisan értékes fejlesztőket, ezzel hátráltatva az iparág fejlődését. A mémérmék másik oldala viszont pozitív. A szórakozás és a könnyű pénzszerzés számos új felhasználót teremt, akik idővel mélyebben is beleáshatják magukat a kriptovilágba.

ethereum
Forrás: X: @ki_young_ju

5. Az előértékesítés még a mémérme kereskedésnél is veszélyesebb

Számos csalás és átverés bizonyítja, hogy az előértékesítésekben való részvétel még a bevált mémérmékbe való befektetésnél is kockázatosabb lehet.

Bár számos azóta sikeressé vált érme egyszerű Solana előértékesítésként kezdte, a potenciális kockázat mégis magas. ZachXBT számításai szerint 33 projekt eddig körülbelül 149 millió dollárt gyűjtöttek össze, de ezekből legalább négyről derült ki, hogy  rug-pull vagy scam.

A kártérítés és a következmény, a befektetők nagy bánatára, szinte mindig elmarad. Vannak, akik szerint a Howey teszt alapján a projektek értékpapírnak tekinthetők, így jogi lépések lehetségesek, de a pénzügyi korlátok miatt mindez nemigazán kivitelezhető.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button