Buying Guides

A bitcoin mixer fejlesztő pere utolérte a Mastercard egyik cégét is

A Mastercard blokklánc-elemző cége, a CipherTrace leállította néhány kulcsfontosságú szolgáltatását az adatok megbízhatóságával kapcsolatos aggályok miatt.

A CipherTrace, a Mastercard által 2021-ben felvásárolt blokklánc-elemző cég megszünteti néhány kulcsfontosságú szolgáltatását. A kaliforniai székhelyű blokklánc cég a jelek szerint a következő szolgáltatásokat függesztette fel:

  • Az Armada, egy olyan eszköz, amely segít a bankoknak, a fizetési szolgáltatóknak és a szabályozó hatóságoknak a virtuális valutákkal kapcsolatos tranzakciók feltárásában a kockázati és csalási modellekben való felhasználás céljából, nevek és számlaszámok tőzsdékhez való hozzárendelésével.
  • Az Inspector, a hozzárendelési adatok tárháza a kripto-címeket valós szervezetekhez, szankcionált szervezetekhez, IP-címekhez és eseményekhez köti.
  • A Sentry, a tranzakciók (KYT) valós idejű nyomon követésére szolgáló eszköz a pénzmosás elleni (AML) és a terrorizmus finanszírozása elleni (CFT) szabályozásoknak való megfelelés érdekében.

A jelentés kiemeli, hogy ez a legújabb fejlemény a Mastercard azon döntését követi, hogy visszavonta Jonelle Still, a CipherTrace vizsgálati és hírszerzési igazgatójának szakértői vallomását a Bitcoin Fog-ügyben. Still korábban kijelentette, hogy a Chainalysis attribúciói “ellenőrizhetetlenek”, és kritizálta az ügyészség nyomozását, mivel az “masszívan hiányos”.

A Mastercard azonban később visszavonta Still vallomását, azt állítva, hogy az általa használt adatok ” nem ellenőrizhetők”, és a felvásárlás előtti adatgyűjtési gyakorlatból származnak. A  CipherTrace nem kommentálta az eseményeket.

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) korábbi megállapításai jelentős eltéréseket mutatnak a blokklánc-adatok feltérképezésében a különböző on-chain analitikai szolgáltatók között.

2021 júliusában a FATF kiadott egy jelentést, amelyben hét blokkláncelemző cég peer-to-peer tranzakciós adatait hasonlította össze. Ezek között volt a Chainalysis, a CipherTrace, a Coinfirm, az Elliptic, a Merkle Science, a Scorechain és a TRM Labs. Az összehasonlítás jelentős eltérésekre világított rá az e cégek által szolgáltatott adatokban. Ez arra késztette az FATF-et, hogy elismerje, a bemutatott grafikonokból nehéz végleges következtetéseket levonni.

Ugyanakkor a Sterlingov elleni perben a bíróság a Chainalysist adat elemzését “megbízhatónak” nevezte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button