Buying Guides

A Celsius hitelezői az ígértnél 30%-kal kevesebb kártérítést kapnak

Néhány Celsius károsult azt állítja, hogy kriptovaluta helyett amerikai dollárt kénytelen elfogadni, ami sokkal kisebb mértékű kártérítést eredményez, mint amit eredetileg ígértek nekik.

A több mint 3 milliárd dollárnyi követeléssel szembenéző, csődbe ment Celsius kriptohitelező károsultjainak egy csoportja arra panaszkodik, hogy 30%-kal vagy annál is nagyobb mértékben csökkentek a kifizetések ahhoz képest, amit az eredeti csődtervben ígértek nekik. A csökkentést állítólag egy olyan szabály okozza, amely szerint csak 100 Celsius vállalati számla kaphat kifizetéseket a Coinbase tőzsdén keresztül. Ez arra kényszerít egyes hitelezőket, hogy kriptovaluta helyett amerikai dollárt fogadjanak el kifizetésként.

A Cointelegraph-ot egy ausztráliai Celsius hitelező kereste meg, aki azt állítja, hogy a csőd feltételei szerint 0,182 BTC és 3,05 ETH jár neki. A hitelező azt állította, hogy a Celsius ügyvédi irodája, a Kirkland & Ellis azt mondta neki, hogy nem kapja meg az eredeti összeget. Ehelyett 15 741 dollárt kap fiat valutában, ami 36%-kal kevesebb, mint a kriptovaluták jelenlegi piaci értéke. Az ügyvédi iroda képviselője azt állította, hogy egy Coinbase-szabály a felelős a csökkentett kifizetésekért, mondván:

“Sajnos csak 100 helyünk van a vállalati hitelezők számára, így ezeket a helyeket a legnagyobb követelésekkel rendelkező vállalati hitelezőknek osztották ki. Az ezen a 100-as listán nem szereplő vállalati hitelezőknek fiat valutában fizetjük ki a követeléseket – kriptovalutában nem áll módunkban fizetni…”

Többen a csődeljárást vezető bírót is felkeresték

Néhány hitelező levelet küldött az ügyet vezető Martin Glenn amerikai csődbírónak, hogy panaszt tegyenek a kifizetéseik csökkentése miatt. Egy Kaliforniában élő házaspár például azt állítja, hogy a kifizetéseiket 26-33%-kal csökkentették a Coinbase állítólagos szabálya miatt, és kijelentették:

“Mi úgy érezzük, hogy igazságtalan és nem méltányos, hogy csak 100 vállalati számlát választottak ki a kriptoelosztásra anélkül, hogy bármilyen átláthatóságot biztosítottak volna arra vonatkozóan, hogy ezt a 100 számlát hogyan választják ki, a többiek pedig USD-s csekkeket és átutalásokat kapnak.”

Egy hongkongi lakos szintén panaszt tett Glenn bírónak a döntés miatt, és elmondta:

“Olyan bizonytalan helyzetben találom magam, ahol kénytelen vagyok amerikai dollárt elfogadni, ahelyett, hogy kriptót (BTC/ ETH) kapnék, ahogyan az korábban meg volt ígérve.”

Így reagált a Celsius a panaszokra

A New York déli körzetének csődbíróságához március 13-án benyújtott dokumentumban a Celsius ügyvédei válaszoltak a károsultak állításaira. A Celsius megerősítette, hogy egyes hitelezők nem kriptovalutában kapják meg a kifizetéseiket, és nem is a kifizetés időpontjában érvényes árfolyamok alapján számított készpénz-egyenértéket kapják meg.

A dokumentumban a Celsius azt állítja, hogy az ezeknek a hitelezőknek járó kriptopénzeket már eladták. Ennek következtében állítólag nem részesültek a kriptovaluták árának emelkedéséből, és így nem tudják továbbadni ezeket az előnyöket a hitelezőknek.

“Az adósok 2024. január 16-án vagy annak környékén kriptovalutát adtak el, így biztosítva, hogy elegendő készpénz álljon rendelkezésükre a károsultak kifizetésére.” – olvasható a dokumentumban.

A csődbe ment Celsius egyébként azt állítja, hogy a vállalati számlák lényegesen bonyolultabb kifizetési folyamatot igényelnek, mint az egyéni számlák. Emiatt állítólag nem tudtak olyan partnert szerezni, aki a Celsius összes vállalati hitelezőjének számlát tudott volna biztosítani, így az adósoknak nem volt más választásuk, mint a hitelezőknek járó kriptopénz eladása, ami miatt ezek a károsultak lemaradtak a későbbi kriptonyereségekről.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button