Buying Guides

A felezés utáni első sat értéke lázba hozza a bitcoin bányászokat

A Bitcoin már régóta várt felezési eseménye egy olyan értékes jutalmat adhat a bányászoknak, amely egyes gyűjtőknek milliókat is érhet.

Két évvel ezelőtt az Ordinals készítője, Casey Rodarmor egy olyan rendszert alkotott meg, amely a satoshikat, vagy más néven”sat”-okat rangsorolja ritkaságuk szerint. A rangsor olyan közönséges satoshikkal kezdődik, mint mondjuk egy blokk első satja, amelyből rengeteg van. Az első helyet pedig a legelőszőr kibányászott sat, a “mythic” foglalja el, amely feltehetően Satoshi Nakamoto saját pénztárcájában van. Valahol a kettő között, de inkább a skála felső felében helyezkedik el a felezések utáni első satok. Ezek az ”epic” kategóriába sorolandóak. A mostani felezés közeledte pedig mondani se kell, hogy mennyire lázba hozta a bányászokat, akik mindent megtesznek azért, hogy ők szerezzék meg ezt a nem mindennapi jutalmat.

Ezt a rendszert azért tudták létrehozni, mert az Ordinals 2023 elején történő bevezetését követően ezeket a satoshikat meg lehetett számozni. Ennek köszönhetően úgy kereskedhetünk velük, mintha gyűjthető tárgyak lennének, hasonlóan az NFT-khez. És minden gyűjtő tudja, hogy az ilyen tárgyak értéke a ritkaságukhoz kapcsolódik.

“Ha azt a satoshit, amelyet egy kéthetente megtörténő esemény során állítanak elő, átváltjuk egy olyan satoshiba, amelyet csak négyévente egyszer állítanak elő, nem tudom, hogy ez mennyit fog érni, de akár milliókat is.” – mondta Adam Swick, a Marathon Digital Holdings bányászcég növekedési igazgatója.

Verseny az epic satoshiért

A bányászvállalatok azért, hogy megszerezzék ezt a nem mindennapi díjat, a felezés közeledtével igyekeznek felgyorsítani működésüket. Ezáltal szeretnék a globális hashráta minél nagyobb százalékát biztosítani pont akkor, amikor a felezés megtörténik. Ez magában foglalhatja az új, nagyobb teljesítményű berendezések beüzemelését, vagy akár a régebbi, hamarosan elavulttá válók újratelepítését is.

A felezés, amely a negyedik a Bitcoin 15 éves történetében, a akkor következik be, amikor a hálózat eléri a 840 000-es blokkmagasságot. Ez várhatóan valamikor a jövő hétre tehető. Az a bányász, aki ezt a blokkot hozzáadja a blokklánchoz, 3,125 BTC-ben

BTC Price
BTC Price
, azaz körülbelül 219 000 dollárnyi jutalomban részesül majd.

Mennyit érhet egy ritka satoshi?

Tristan, az Ordinals projektet követő Ordiscan.com alapítója bejegyzésében azt írta, hogy a felezés utáni első satoshi legalább 1 millió dollárt fog érni. Swick vállalata, a Marathon is kibányászott már egy első satot egy felezés után, ami egy idő után több ezer dollár éréket ért el.

“Több ezer ilyen sat van a birtokunkban, például minden blokk első satoshija. Gyakran elemeztük a piacot, hogy eladjuk-e őket, vagy pedig inkább tartogassuk még.” – mondta Swick.

A különleges satoshik új lehetőségeket hoznak magukkal

A marathon munkatársa azt is megjegyezte, hogy jelenleg nincs határidős piaca a ritka satoshiknak, amelyek szerinte milliókat érhetnek a gyűjtőknek. Az ilyen piacokon a jelentős hashrate-részesedéssel rendelkező bányászoknak előre fizetnének a ritka satokért, amelyeket ők feltételezhetően majd megszereznek.

A Marathon 5%-os globális hashrátája például arra késztethet egy Ordinals kereskedőt, hogy a vállalatnak 5%-át fizesse ki annak az összegnek, amit az epic sat szerintük érni fog. Tehát, ha az első felezés utáni sat 100 millió dollárt érhet, a kereskedő 5 millió dollárt fizet a Marathonnak azzal az ígérettel, hogy átadják az epic satot, amennyiben a pooljuk megkapja azt.

“Érdekes lehet, ha valaki körbefutja az összes tőzsdén jegyzett bányászati céget, előre fizetve nekik az epic satért, amellyel így 40% esélyük van a sikerre. Erre még nem volt példa, és őszintén szólva lenyűgöz, hogy ilyen határidős piac nem alakult még ki.” – mondta Swick.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button