Buying Guides

A Grayscale Bitcoin Alapja tovább veszíti a coinokat

Kisebb-nagyobb megállásokkal ugyan, de folyamatosan csökken a Grayscale Bitcoin Alapjának (GBTC) értéke. Március 22-én a három nappal korábbi állapotához képest 27917,37 bitcoinnal csökkent a nagysága. Alig 350 ezer bitcoint tett ki, körülbelül 22,2 milliárd dollár értékben. Mióta tőzsdén jegyzett alappá (ETF) alakult, a GBTC 2024-ben eddig több milliárdnyi bitcoint veszített. A MarketWatch friss adatai szerint a cikk írásakor március 24-én 22,38 milliárd dollár körül van az alap teljes értéke. És egy részvénnyel 56,6 dollár körül kereskednek.

Mi történik a Grayscale BTC alapjával?

Az elmúlt napokban történt gigászi kiáramlás a GBTC-ből komoly témát szolgáltatott a kriptos közösségnek és kriptoinfluenszereknek mindenféle közösségi platformokon. A jól ismert Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF elemzője szerint a kiáramlás leginkább a Genesis-hez köthető, ami stratégiai irányváltást mutat. Balchunas azt írta az X platformján, hogy a kilenc új bitcoin ETF körülbelül 1,2 milliárd dollárt szívott fel az elmúlt napokban, mivel a bitcoin ára 8%-kal csökkent. Viszont a GBTC kiáramlása nagyrészt a Genesishez köthető, amely egyszerűen csak GBTC részvényeket cserél spot bitcoinra. Ez nettóban semleges esemény, ráadásul a GBTC mind ETF előtti befektetés. Összességében ő és más elemzők is úgy látják, hogy a Bitcoint önmagában nem hagyta el pénz, a nettó beáramlás a piacra jelentősen pozitív.

Persze az év elején még 617 ezer bitcoinja volt a GBTC-nek, egy nappal azután, hogy elkezdődött ETF-ként való kereskedése. Azóta viszont már 266 ezernél is több bitcoint veszített, ami napi szinten 3700-nál is több BTC kiáramlást jelent. A nagy kérdés az aktuálisan az, hogy meg fog és ha igen, mikor állni a nagy kiáramlási őrület. A GBTC egykor imádott és áhított prémiuma szintén a múlté. Részvényei már nem rendelkeznek olyan prémiummal, illetve nem járnak a nettó eszközértékhez (NAV) viszonyított akkora árengedménnyel, mint egykoron.

Az elmúlt egy hónap során a GBTC részvényei a NYSE Arca tőzsdéjén 25%-kal emelkedtek ugyan, de az elmúlt öt napban azonban 5,96%-os visszaesést tapasztaltak. Viszont az elmúlt egy hónapot nézve valamivel 50 dollár alól kezdett a részvény és most közelebb van még mindig a hatvanhoz. Ami viszont nagy csapás lehet, hogy a GBTC a legnagyobb részesedéssel rendelkező bitcoin tőzsdén kereskedett alap státuszának elvesztéséhez egyre közelebb kerül. A Blackrock ugyanis már 242 ezer bitcoint kezel.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button