Buying Guides

A Mamma Mia! sztárját AI-val helyettesítik

AI, Mamma Mia!

Sara Poyzer, a Mamma Mia! sztárja e-mailben értesült arról, hogy már nem lesz szükség szinkronhangjára, mivel helyette mesterséges intelligencia által generált hangot használnak majd.

Éppen néhány hónapja ért véget a hollywoodi színész-sztrájk, ahol az ellen tüntettek, hogy a színészek mesterséges intelligencia által megalkotott mását használják a filmekben. S bár a színészek megszavazták a stúdiókkal kötött megállapodást, azt gondoltuk, hogy az iparág ezzel nem fog lemondani az AI használatáról.

„Elnézést a késedelemért. Megkaptuk az engedélyt a BBC-től, hogy az AI által generált hangot használjuk, így többé nincs szükségünk Sarára” – állt az üzenetben, amelyet a Mamma Mia! sztárja kapott.

Többen megdöbbenve reagáltak a helyzetre, ám volt, aki együtt érzett Sarával – köztük Nathan Wyburn médiaszemélyiség is, aki elmondta, hogy „ez már sokszor megesett vele”.

A Voice Squad szintén elítélte a BBC döntését:

„Szinkronügynökségként úgy érezzük, hogy a mesterséges intelligencia veszélyt jelent az egész iparágra nézve, mivel olyan művészektől veszi el a munkát, akik három évig tanultak drámaiskolában és sok évet töltöttek tehetségük csiszolásával” – tették hozzá.

A BBC egyszer már megbánta, most viszont újra AI-t használ

A BBC a maga részéről is megerősítette, hogy mesterséges intelligenciát fog használni a „rendkívül megrázó dokumentumfilm” narrálására, amelynek egyik közreműködője már öreg, és nem tud folyékonyan beszélni. A közlemény szerint a műsorszolgáltató szorosan együttműködik a családdal, és a körülményekre hivatkozva egy rövid szakasz erejéig mesterséges intelligenciával fogják a szereplő hangját helyettesíteni.

Az AI-t egyébként már széles körben használják képek, videók, zenék és hangok létrehozására. A technológia segítségével egyszerűbbé váltak azok a folyamatok, amelyek korábban napokig vagy hetekig is eltartottak. Az Open AI például éppen a napokban tette közzé, hogy a Voice Engine-nek mindössze 15 másodpercnyi rögzített beszédre van szüksége ahhoz, hogy meggyőző másolatot hozzon létre. Ami pedig azt illeti, az AI használata egyáltalán nem újdonság a BBC számára sem, hiszen nemrégiben elismerte, hogy generatív mesterséges intelligenciát használt a Doctor Who új évada képeinek elkészítéséhez. S bár mindezt – elviekben – már megbánták, úgy tűnik, nem változtatták meg általános álláspontjukat az AI használatával kapcsolatban.

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button