Buying Guides

A Polygon Labs nem kér az Ethereum 3. rétegéből

A Polygon Labs vezérigazgatója erősen bírálja az L3-láncokat, amiért értéket és biztonságot vonnak el az Ethereumból, és azt mondja, hogy a cég nem fog saját L3-hálózatot fejleszteni. Mindeközben az egyik 3. rétegű hálózaton, a Degenen robbanásszerűen megnőtt a mémcoin-kereskedési aktivitás.

A Degen Chain hálózatának múlt heti indulása óta számos spekulánst vonzott, a siker mellől azonban a kritikusok sem hiányozhatnak.

Az Arbitrum Orbit használatával épített Degen Chain-t március 28-án indította el a Syndicate infrastruktúraszolgáltató, és egy speciális ultra-alacsony költségű hálózatként szolgál a Degen token ($DEGEN) számára, ami a Farcaster Web3 közösségi médiaszolgáltatás felhasználóinak de facto közösségi tokene lett. Mivel a Farcaster a Base-en, egy 2. rétegű Ethereum-hálózaton fut, a Degen Chain így egy 3. rétegű hálózat, vagyis L3.

Ahogy a Farcaster új felhasználói aktivitási rekordokat állít be, anyavállalata pedig megkaphatja az unikornis értékelést, a Degen korai adoptálói kis tétjeikből vagyonokat csináltak: az egyik kereskedő kevesebb mint 7 000 dollárt fektetett a tokenbe, és több mint 2 millió dollár nyereséggel távozott.

A mémcoinokból szerzett vagyonok nem számítanak újdonságnak a kriptóban, a Degen az első olyan L3 láncok egyike, ami jelentős elfogadottságot ért el a felhasználói körében. A Degen Chainen, egy még több mémcoint tartalmazó ökoszisztémában, amit $DEGEN-ben denominálnak, dollármilliókban mérhető kereskedési volumen zajlott.

Ugyanakkor nem mindenki támogatja az L3-hálózatok, mint például a Degen Chain iránti lelkesedést. A Polygon Labs vezérigazgatója, Marc Boiron vasárnap egy X-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét az L3-asokra való összpontosítással kapcsolatban: „Kimondom a nyilvánvalót: az L3-asok csupán azért léteznek, hogy értéket vonjanak el az Ethereumból és azon L2-ökre vigyék, amelyekre az L3-asok épülnek. *Nincs szükség az L3-ra a skálázáshoz*, és ezért nem dolgozik a Polygon Labs az L3-on.”

Boiron úgy gondolja, hogy az L3-hálózatok elszívják a biztonságot és az értéket az Ethereum alaprétegétől. „Ha minden L3 egy L2-re rendeződne, akkor az Ethereum gyakorlatilag semmilyen értéket nem kapna, így az Ethereum biztonsága veszélybe kerülne” – írta Boiron egy másik X-bejegyzésben.

A Polygon Labs leginkább különböző 2. rétegű Ethereum skálázási megoldásairól ismert, beleértve a Polygon és a Polygon zkEVM láncokat és más szolgáltatásokat. A Polygon zkEVM rövid ideig leállt a múlt hétvégén, de azóta helyreállt a működése.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button