Buying Guides

Aki lemarad, kimarad – vége a Bitcoin árfolyam korrekciónak?

Egyre nagyobb a spekuláció, hogy a Bitcoin árfolyamának hosszan tartó korrekciója a végéhez közeledhet.

Az elmúlt hónapokban a Bitcoin jelentős ingadozásokat és visszakövetéseket tapasztalt, de a trend megfordulás lehetséges jelei már megjelentek. A piaci elemzők különböző tényezőkre hívják fel a figyelmet, köztük a megnövekedett intézményi érdeklődésre valamint a kriptovaluták általánosabb eszközként való szélesebb körű elfogadására.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz egy új, emelkedő trend alapja lehet.

Bitcoin árfolyam alakulása a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az amerikai kormány újabb Silk Road bitcoinokat dob a piacra. Még az év elején jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy elkobozták Ryan Farace és Shaun Bridges körülbelül 2933 bitcoinját. Két részletből áll a csomag, egyrészt 58,74 másrészt 2875 bitcoinból. Egyikőjük egy volt FBI ügynök, aki a Silk Road bezárásakor jutott hozzá a Bitcoinokhoz.

A Bitwise vagyonkezelő cég nyilvánosságra hozta a Bitcoin spot ETF tőzsdén kereskedett alapjának tárcacímét, nagyjából két héttel az után, hogy a BITB elérhetővé vált. A közzététel időpontjában a Bitwise által megadott címen 11 858,63 BTC volt, ami nagyjából 465 millió dollárt ért.

Az OKX tőzsde natív tőzsdei tokenje (OKB) január 23-án három perc alatt több mint 50%-kal zuhant. A flash crashhez az járult hozzá, hogy a rendellenes áringadozás likvidációk, pozíciók felszámolásának sorozatához vezetett. A token azóta a 25,17 dolláros mélypontról már visszatért a normál kereskedési tartományba, viszont azon a napon a 24 órás kereskedési volumen a CoinMarketCap szerint 2100%-kal volt magasabb.

A Polygon 2023-ban majdnem annyi felhasználót szerzett, mint az Ethereum. A két blokklánc egyenként több mint 15 millió új felhasználóval büszkélkedhet, míg a Bitcoin 10,65 millióval a harmadik helyen végzett a Flipside blokkláncelemző cég szerint.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a Cristiano Ronaldo közötti együttműködés részeként néhány CR7 NFT tulajdonos együtt edzhetett a futball-legendával. Ronaldo a Binance-szel együttműködve Lisszabonban szervezte meg az exkluzív edzést az NFT tulajdonosok számára. Az eseményt, amelyen Khaby Lame TikTok influenszer és a híres horvát labdarúgó, Ana Markovic is részt vett, egy január 25-én, csütörtökön közzétett videóban mutatta be a tőzsde.

Senki ne kattinson és adjon meg adatokat a Trezor tárcájával kapcsolatban!

A hidegtárcákat gyártó Trezor megerősítette, hogy külsős e-mail szolgáltatójánál felmerült visszaélés áll a felhasználóknak az elmúlt napokban küldött rosszindulatú e-mailek mögött.  Az e-mail tárgya az eszközök frissítésére utal és a [email protected] címről érkezhet, benne linkekkel. A tárgyban arról ír a Trezornak magát kiadó csaló, hogy szükséges a “hálózat” azonnali frissítése a vagyon elvesztésének megelőzése érdekében. A frissítés pedig egy linken elérhető weboldalon keresztül történik, ahol meg kell adniuk a felhasználóknak a kulcsszavaikat.

Visszatértek a kínai befektetők a Bitcoinhoz?

A kínai befektetők egyre gyakrabban fordulnak a kriptovalutákhoz, mint biztonságosabb befektetésekhez az ország gazdasági visszaesése közepette. Egyre többen kezdtek el kriptovalutákba fektetni a hanyatló kínai gazdaság és tőzsdék miatti aggodalmak miatt. A kriptokereskedelem és bányászat 2021-es tilalma miatt Kínában a befektetők kreatív módszereket alkalmaznak. Például a vidéki bankok bankkártyáit használják fel kriptovaluták vásárlására szürkepiaci kereskedőkön keresztül, hogy megkerüljék a korlátozásokat.

Az aranyhoz hasonló biztonságos menedéknek tekintett Bitcoin a kínai befektetési portfóliók egyre jelentősebb részévé válik.

A tilalom ellenére a szárazföldi kínai befektetők egy szürke területen tevékenykednek, és olyan platformokon folytatnak kriptokereskedést, mint az OKX és a Binance. Néhányan tengerentúli bankszámlákat is nyitottak, hogy hozzáférjenek a kriptoeszközökhöz. A kínai gazdasági visszaesés kockázatosabbá tette az anyaországi befektetéseket, ami arra késztette az egyéneket, hogy offshore befektetéseket helyezzenek el. Miközben a lakossági befektetők özönlenek a kriptovaluták felé, a kínai brókerek és pénzintézetek Hongkongban is keresik azokat a kriptovaluta vállalkozásokat, amelyek még rendelkeznek növekedési lehetőségekkel.

Kínában egy virágzó földalatti kriptovaluta piac is működik, ahol az enyhén szabályozott tőzsdei üzletek működnek. Itt az ügyfelek minimális dokumentációs követelmények mellett vásárolhatnak kriptovalutákat.

Annak ellenére, hogy hivatalosan betiltották, a kínai kriptopiacon jelentősen megnőtt a tranzakciók volumene: 2022 júliusa és 2023 júniusa között 86,4 milliárd dollárt regisztráltak, ami meghaladja a hongkongi 64 milliárd dolláros forgalmat a Chainalysis adatai szerint.

Ha a kínai befektetők igazán rákapcsolnak a Bitcoin vásárlásra, az az intézményi tőke szintű beáramlást jelenthet a szektorba.

Vége a Bitcoin árfolyam korrekciónak?

A közelmúltban a Bitcoin értéke 2023. december 3-a óta először esett 39 000 dollár alá. Ez a jelentős, közel 20%-os zuhanás a lokális árfolyamrekordhoz képest elsősorban annak tudható be, hogy a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) eladta a Bitcoin állományát. Most két kulcsfontosságú tényező jelzi, hogy a Bitcoin korrekciós szakasza véget érhet, amit a péntek délután 5%-ot erősödő BTC árfolyam is alátámaszthat.

A Bitcoin piaca a stabilitás jeleit mutatja a hosszan tartó visszaesés után.

Bitcoin befektetők rövidtávú hozamai

A bitcoin rövid távú tulajdonosai számára a nem realizált haszonkulcs lassan a nullához közelít a CryptoQuant adatai alapján.

A rövid távú Bitcoin birtokosok viselkedése létfontosságú jel. Egy megerősített piaci mélypont általában akkor jelentkezik, ha ezek a marzsok elérik a -10%-ot. A CryptoQuant szerint jelenleg az ártámogatás 39 000 és 37 000 dollár között van. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a piac hamarosan stabilizálódhat.

Másik fontos hatás jelenleg a piacon, hogy az amerikai azonnali tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) tárolt Bitcoin-állomány nő. A GBTC kiáramlása ellenére más ETF-ek Bitcoin vagyona nő, jelenleg körülbelül 104 000 bitcoinnal rendelkeznek az alapok.

A január 11-i indulás óta az amerikai ETF-ek teljes részesedése elérte a 641 000 Bitcoint. Ez magában foglalja a GBTC 537 000 bitcoinját is, ami az ETF-ek kezdetekor mért 619 000-hez képest némi csökkenést mutat.

Bitcoin ETF-ben tárolt vagyon

Ez a csökkenés pedig hatással volt a piac jelenlegi árnyomására is, ami azonban úgy tűnik most oldódhat. A GBTC alap Bitcoin kiáramlásának üteme elkezdett lassulni.

Az eladási nyomás csökkenése döntő mutató a piaci elemzők és befektetők számára, ami a piaci trend megfordulását jelezheti.

Itt az év lehetősége a Bitcoin vásárlásra

Egy távolabbi időkeret elemzése során az derült ki, hogy erős elutasítást talált a piac az ETF bevezetése során kialakult árfolyamcsúcs környékén. A mostani árfolyamesés, ami rövid ideig 40 ezer dollár alá vitte a BTC árát valószínűleg nagyszerű lehetőséget jelentett sokaknak a portfólió újrapozíciónálásához.

Amennyiben a mostani emelkedéssel a Bitcoin árfolyama 44 000 dollár felett tudna zárni az elég erős heti támasz lehet a további csúcsok bevételéhez szükséges erőgyűjtéshez. Ezután a következő lépcső már a 60 ezres zóna lehet.

Bitcoin korrekció vége kitörést hozhat magával

A rövidebbtávú időkeretet tekintve a decemberi/januári konszolidáció és az ETF indulása is a 41 ezer dolláros szintet tűzte ki fontos mérföldkőnek. Ezért a mostani helyzetben a legérdekesebb ár most a 41 ezer dolláros szint. A napi 41 000 dollár feletti zárás valószínűleg érvénytelenítené a további lefelé mutató trendet, és gyors visszatérést jelentene a 44 000 dolláros csúcsra.

Ha azonban egyszerűen csak megragadunk a 41 000 dolláros szinten, és elkezdünk visszafelé csökkenni, az kockázatcsökkentő tényező lenne a 35 000 dolláros támasz felé vezető úton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button