Buying Guides

Az FTX közel 1 milliárd dollárért adta el Grayscale spot bitcoin ETF részvényeit

A csődbe ment FTX kriptotőzsde közel 1 milliárd dollár értékben adott el részvényeket a Grayscale Bitcoin Trustból (GBTC), mióta az spot bitcoin ETF-ként kezdett el kereskedni.

Egy sor spot bitcoin ETF kezdte meg a kereskedést január 11-én, miután a SEC évek után végre jóváhagyta őket. A Grayscale alapja azonban már egy évtizede létezett, kevésbé vonzó alapként strukturálva, és közel 30 milliárd dollárnyi eszközt halmozott fel, amikor a SEC jóváhagyta az átalakítását.

Péntekig a Grayscale alapja a kereskedési volumen mintegy 54%-át tette ki, mióta az új ETF-ek a hónap elején megkezdték a működésüket. Eric Balchunas, a Bloomberg Intelligence vezető ETF-elemzője szerint a hétvégén közzétett adatok alapján a Grayscale a kereskedés kezdete óta 2,8 milliárd dollárt veszített alapjából. Míg például a BlackRock és a Fidelity beáramlást tapasztaltak, addig a GBTC-ből több milliárd dollár értékű bitcoint vontak ki.

Egyes források szerint az FTX ennek a kiáramlásnak a nagy részét tette ki. Az általa eladott 22 millió részvény közel 1 milliárd dollárt ért. Sok nagy kriptokereskedőhöz hasonlóan az FTX is kihasználta a Grayscale részvények ára és az alapban lévő bitcoin mögöttes nettó eszközértéke közötti eltérést. Az FTX 22,3 millió GBTC-t birtokolt, amelyek értéke 2023. október 25-én 597 millió dollárt értek. A kriptotőzsde állománya mintegy 900 millió dollár értékűre emelkedett a Grayscale bitcoin ETF kereskedésének első napján.

Az FTX kriptotőzsde még 2022 novemberében jelentett csődöt. A vállalat hitelezői azt remélik, hogy a veszteségeket az eszközök, például a Grayscale részvények eladásával tudják behozni.

A bitcoin árfolyama az ETF-ek jóváhagyása óta jelentős csökkenést tapasztalt. Jelenleg a világ legismertebb kriptovalutája

BTC Price
BTC Price
dollárt ér.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button