Buying Guides

Bitcoin árfolyam manipuláció folyik?

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (Bitcoin ETF-ek) zsinórban negyedik napja aggregált kiáramlást tapasztaltak.  Mindeközben az alapul szolgáló eszköz ára folyamatosan csúszik lefelé.

Nem árt azonban kontextusba helyezni a számokat. Március 21-én 94 millió dolláros nettó kiáramlás történt a tíz újonnan elindított azonnali Bitcoin ETF termékből. Bár a közel 100 millió dollár elsőre soknak tűnik, aggodalomra egyelőre nincs ok. Korábban milliárd dollárok özönlöttek ezekbe a termékekbe egyetlen nap alatt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A héten a Robinhood kereskedési alkalmazás bejelentette, hogy elindítja a saját Bitcoin és kriptovaluta tárcáját. A Robinhood Bitcoin tárca (Robinhood Wallet) egy új alkalmazás a kriptovaluták őrzésére. Ez egy teljesen külön alkalmazás a Robinhood apptól, és azért lett leválasztva a központi kereskedési platformról, hogy lehetővé tegye a tokenek önálló őrzését. Ez ugyanis egy nem-letéti tárca, azaz te magad birtoklod a privát kulcsod, így a Bitcoinjaidat is.

A Coinbase kriptotőzsdéje szerint a Dogecoin régóta fennálló stabil népszerűsége azt mutatja, hogy már rég nem mémcoinról van szó, hanem a kriptopiacok egyik meghatározó eleméről. Ezért most a tőzsde azt tervezi, hogy határidős kereskedési termékeket indít a kriptovalutához kapcsolódóan. A Coinbase Derivatives, a tőzsde származtatott termékekkel foglalkozó üzletága március 7-én három külön levélben jelentette be az Egyesült Államok Árutőzsdei Határidős Kereskedelmi Bizottságának (CFTC) azon tervét, hogy április 1-jén határidős ügyleteket dob ​​piacra Dogecoin, Litecoin és Bitcoin Cash kriptovalutákhoz kapcsolódóan.

Versenyt indít a Toncoin: 115 millió dollárnyi TON tokent osztanak szét. A Telegramhoz kapcsolódó TON projekt dollármilliókat kisorsoló versenye a “The Open League” nevet kapta, és április 1-jén kezdődik majd el. Az esemény összesen 30 millió Toncoin-t kínál, amelyek jelenlegi értéke több mint 115 millió dollár. Az esemény próbaverziójának sikere révén a TON mintegy 70%-os növekedést tapasztalt a TVL-ben, és mintegy 370%-os növekedést a napi aktív pénztárcák tekintetében. A verseny meghirdetése akkora optimizmust és fokozott érdeklődést váltott ki a közösségből, hogy a bejelentés óta a TON token árfolyama 10%-ot emelkedett.

7 hónapos nyerési sorozat előtt áll a Bitcoin

A Bitcoin grafikonja a hetedik egymást követő havi zöld gyertyáját produkálhatja március végén, ha a Bitcoin árfolyama

BTC Price
BTC Price
a februári 61 130 dolláros küszöb felett tud maradni.

Ez lenne az első alkalom, hogy a Bitcoin ára hét hónapig folyamatosan emelkedik. A Bitcoin grafikonján utoljára 2020 októbere és 2021 márciusa között láthattunk hat havi zöld gyertyát, amikor a BTC 445%-kal 10 781 dollárról 58 783 dollárra emelkedett. A hatodik zöld havi zárást követően azonban a Bitcoin árfolyama 40%-os esést szenvedett el, ami során a következő három hónapban, 58 790 dollárról 35 037 dollárra esett vissza a BTC ára

A Bitcoin a korábbi ciklusok során korrekciót tapasztalt a felezés előtti időszakban. Azonban a bitcoin tőzsdén kereskedett alapokból (Bitcoin ETF-ekből) származó tőke beáramlás emelkedéséhez vezetett az elmúlt hónapokban.

Rekt Capital elemzése

A történeti diagramminták alapján a Bitcoin azonban továbbra is a felezés előtti korrekciós zónában marad Rekt Capital kriptoelemző szerint.

„A bitcoin egyelőre a „veszélyes zónában” maradt, ahol korábban a felezés előtti visszakövetések voltak a jellemzőek (narancssárga zóna). Ennek eredményeként még bármi megtörténhet az elkövetkező négy hétben, egészen a felezésig.”

Dumb money vs smart money: lehet most okosabbak a kisbefektetők, mint a nagyok?

A Spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok zsinórban negyedik napja aggregált kiáramlást tapasztaltak, miközben az alapul szolgáló eszköz árfolyama lefelé csorog.

Március 21-én 94 millió dolláros nettó kiáramlás történt a tíz újonnan elindított azonnali Bitcoin ETF termékből. Az adat ugyan alacsonyabb az előző három napnál, de egy újabb olyan napot jelent, amikor az intézményi Bitcoin befektetési termékekből forrást vontak ki.

A Farside Investors adatai szerint március 18-án, 19-én és 20-án az alapok kiáramlása 154 millió, 326 millió és 261 millió dollár volt. A hét nettó teljes kiáramlása jelenleg 836 millió dollárnál jár, amiben a pénteki adatok még nem szerepelnek.

Ez arra utal, hogy az elmúlt két hónapban a Bitcoin ETF hype átmenetileg megállt, mivel a befektetők profitot realizáltak.

Bitcoin ETF tőke kiáramlás

Willy Woo kriptoelemző egy X bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy azonnali Bitcoin ETF-ek nagyobb eladása ellenére a befektetők valójában felvásárolják a zuhanásokat.

„Az ETF-befektetők azt mutatják, hogy nem tudják mi történik a piacon. Az első zuhanáskor az ETF-ek 1,6 milliárd dollárnyi kiáramlást regisztráltak, míg a Bitcoin hálózat 1,1 milliárd dollárt azonnal fel is szívott a teljes nettó forgalomból. Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan befektető vásárolta fel az alacsonyabb áron elérhető Bitcoinokat, akik a kriptopénzüket saját tárcájukban őrzik.”

Manipulálják a Bitcoin árfolyamát?

A jelenlegi BTC árfolyam folyamat elemzése során a népszerű Skew kereskedő szándékos lépésekre gyanakodik, amik próbálják aláásni a bikapiaci lendületet.

Binance order book

„Úgy tűnik, hogy valaki ismét egy olyan folyamatot próbál kikényszeríteni a gyenge árakció során, ami a Bitcoin árfolyam lavina szerű hirtelen összeomlásához vezethet” – kommentálta az X-en közzétett bejegyzését a világ legnagyobb volumenű tőzsdéje, a Binance azonnali ajánlati könyv adatait elemezve.

Skew hozzátette, hogy meglehetősen egyértelmű, hogy bizonyos kereskedők TWAP árra adták el az eszközeiket. Azaz az időhorizonton megállapított átlag ár alapján “ütötték” ki őket a piacról.

Ethereum ETF: elutasítás vagy csak időhúzás?

A spot Ethereum tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) májusi jóváhagyási kilátásai jelentősen csökkentek.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) május végére halasztotta a Hashdex és Ark 21Shares ETF-ekkel kapcsolatos döntéseket. Történt ez nem sokkal azután, hogy elhalasztotta a VanEck ETF-ről szóló döntését is Május 23-ig.

Ezek a késések, bár várhatóak voltak, kezdik szertefoszlatni az iparági szakértők reményeit. Egyre többen gondolják most már úgy, hogy a spot Ethereum ETF-ek májusban valószínűleg nem kapják meg a jóváhagyást. A Bloomberg elemzői szkepticizmusnak adnak hangot a jóváhagyási esélyekkel kapcsolatban, az egyik elemző 35%-ra csökkentette a jóváhagyás valószínűségét a januári 70%-ról. Eközben az Ethereum árai 7,7%-kal csökkentek a héten az ETF jóváhagyása körüli bizonytalanság miatt.

Vannak azonban továbbra is optimista forgatókönyvek. Például technikai alapon.

Az ETH
ETH Price
ETH Price
meghaladhatja az 5400 dollárt a Mayer többszörös oszcillátoron alapuló mutató szerint, ami az Ether jelenlegi árát a 200 napos mozgóátlagával (MA) hasonlítja össze.

Ethere Mayer multiplier

Az Ether ára elérheti a mutató felső sávját, és ez akár jóval magasabb lehet, mint 5400 dollár – mondták a Bitfinex elemzői.

Az elemzők arra számítanak, hogy az ETH idén eléri a túladott állapotot. Emögött az áll, hogy az eszköz ciklikus viselkedése ingadozik a mutató túlvett és túladott sávja között. Ez azonban egy dinamikus mozgóátlag alapú eltérés, és a felső sáv jóval az 5400 dolláros szint felett lehet, mire az ár eléri ezeket a szinteket.

A CoinMarketCap adatai szerint az Ether árfolyama jelenleg a 3500 dollár felett mozog, mintegy 27%-kal távolabb a 2021. november 16-án elért 4891 dolláros történelmi csúcsától.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button