Buying Guides

Bitcoin csúcs után érdemes még bitcoint vásárolni? Igen!

A héten új árfolyam rekordot döntött a Bitcoin, amikor sikerült a 2021-es csúcsot maga mögött tudnia. Bár azóta az árfolyam nagy kilengések között korrigált, a BTC ára többször is átlépte a 68 ezer dollárt a héten.

Egyesek szerint már túl késő Bitcoint vásárolni és azt mondják, ez a hajó már elment. Mások viszont pont arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába a gyors árfolyam mozgás, valójában még a ciklus elején vagyunk.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Rekord döntésről szólt a hét.

Mindenképpen fontos napként kerül be a bitcoin történetébe március 5-e. Újat valószínűleg már nem mondunk vele, de azért örömködni még mindig lehet rajta, hogy a legnagyobb kriptovaluta árfolyama átlendült a 69 ezer dollár felett, azaz történelmi csúcsra jutott. A történelmi árfolyamcsúcs azért okozott némi veszteséget is egyes kereskedőknek. Még a Santiment elemző cég posztolt az X-en március hatodikán egyet arról, hogy az összes nyitott Bitcoin, Ethereum, Solana származtatott ügylet a kriptotőzsdéken jelentős csökkenést mutatott a történelmi BTC csúcs után. A megnövekedett volatilitás miatt, amikor az árfolyam korrekción ment keresztül és hirtelen 60 ezer dollár alá esett, több milliárd dollárnyi nyitott származtatott ügylet került likvidálásra.

Az intenzív kereskedés többször is a padlóra küldte a Coinbase rendszerét. Néhány felhasználó nullás egyenleget láthatott a Coinbase számláin és vásárlási vagy eladási hibákat tapasztalhatott. Az üzemzavar ellenére a tőzsde ismételten megerősítette, hogy a kereskedésre nincs kihatással a probléma, amit azóta meg is oldottak.

A Glassnode elemzése szerint 2024. március 1-jén körülbelül 2 milliárd dollár értékben vontak ki Bitcoin-t a legnagyobb tőzsdékről. A napi Bitcoin-kiáramlás legutóbb 2,5 éve volt ekkora, a rekord pedig nagyjából 5 éve, 2009-ben került be a történelemkönyvekbe, amikor is több, mint 2,3 milliárd dollár értékben vontak ki Bitcoint a tőzsdékről. Ezzel öt éves mélypontra került a tőzsdék Bitcoin készlete.

2024 március elsején rendkívül érdekes mozgást hajtott végre egy híres Bitcoin bálna. A bálna 2010-ből származó 2000 bitcoint mozdított meg, majd március ötödikén, a bitcoin történelmi árfolyamcsúcsának napján további 1000 bitcoint mozdított meg 2010-ből.

A Revolut egyesítette erőit a MetaMask self-custody kriptotárca-szolgáltatóval, és közösen indítják el a Revolut Ramp terméket. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feltöltsék MetaMask tárcájukat közvetlenül a Revolut számlájukról.

Megváltozik a Bitcoin piac

A héten ismét majdnem rekordot döntött a Bitcoin ETF-ekbe áramló tőke. Ennek eredményeként az elemzők azt sugallják már új Bitcoin árfolyam cél lehet a láthatáron. A növekvő tőke beáramlások, a támogató piaci környezet és a pozitív szabályozás a Bitcoin ETF-eken alapuló opciós kereskedés indulására vonatkozóan mind ebbe az irányba mutatnak. Sok a spekuláció, hogy a Bitcoin hamarosan 100 000 dollár felé emelkedhet vagy meghaladhatja azt. Technikai, láncon belüli és alapvető tényezők keveréke ösztönzi ezt a növekedést.

Bitcoin ETF-ekbe áramló tőke

Bár az opciós termékek indulásának döntését egyelőre még elhalasztotta a SEC áprilisra és az Ethereum ETF kapcsán is eltolta a döntést az amerikai felügyelet, valójában a piac azt várja mindkettő idővel jóváhagyásra kerül. Ezek pedig további tőkét hozhatnak a szektorba, ami tovább hajthatja az árfolyamot és ördögi kört teremt.

Mi lesz a Bitcoin csúcs után?

Most persze a befektetők arra kíváncsiak, mi lesz a csúcs után. Szóval, mi lesz a következő lépés a kriptovaluták piacán?

Ha nem érkeznek fenyegető hírek, a Bitcoin árfolyama tovább emelkedhet 70 000 dollárig. Ez egy kulcsfontosságú egész szám, ami lélektani határnak számít. Lefelé jelenleg az 59 313 dollárról 53 015 dollárra nyúló bizonytalansági zóna jó hely lehet a felhalmozásra, ha a BTC valaha is ilyen mélypontra süllyed még egyszer.

A jelenlegi árfolyammozgást egyelőre csak az intézményi befektetők vezérlik, és a lakossági tőke még meg sem érkezett. Tehát, amikor a lakossági befektetők csatlakoznak a piacra, a FOMO által vezérelt bitcoin árfolyam rally 100 000 dollár felé hajthatja az árfolyamot.

Ez egy 2017-es árfolyam grafikon. Ismerősnek tűnik a formája? Mi van, ha most is ez történik majd?

Bitcoin árfolyam 2017

De nem kell ennyire visszamenni az időben.

A Bitcoin jelenlegi árfolyama szintén nagyon hasonlít egy történelmi fraktálra, mielőtt 2021 novemberében 69 000 dollár felé emelkedett.

2020-as bitcoin árfolyam fraktál

Ezek a minden idők legmagasabb árfolyama körüli hasonló leszúrások azt sugallják, hogy a következő lépés már a sarkon van. Ugyanúgy, mint az utolsó ciklusban.

„A bitcoin a 2020-as minden idők legnagyobb kitöréséhez hasonlóan viselkedik most is” – mondta egy elemző az X platformon.

Egy sikertelen kitörés éles korrekcióval, majd némi konszolidáció, és ezt követi majd egy sikeres kitörés, ami feljebb viszi majd az árfolyamot. Ha a történelem megismétlődik egy sikeres kitöréssel, a BTC ára 75 000 dollár fölé is emelkedhet hamarosan.

Azzal, hogy a BTC árfolyama konszolidációs fázisba lépett és oldalra mozdult egy zászlóra emlékeztető háromszög alakzatot vázolt fel, miután minden idők új csúcsát, 69 210 dollárt érte el.

Zászló alakzat

BTC/USD napi árdiagram. Forrás: TradingView

Figyelemre méltó, hogy a hagyományos technikai elemzők ezeket a zászló alakzatokat a bikapiaci trend folytatólagos mintájának tekintik. Ez az előző emelkedő trend magasságához képest növelheti meg az árakat. A kitörés jellemzően a kereskedési volumen növekedésével jár együtt.

A Bitcoin kitörésének esélye pedig napról napra nő az árfolyam konszolidálásával, különösen az új, minden idők csúcspontja körüli mozgással. Ha megtörténik a kitörés, akkor a következő cél 92 500 dollár is lehet a következő hetekben, ami 35%-kal magasabb a jelenlegi árfolyamszinthez képest.

A blokklánc adatok további felhalmozást mutatnak

Érdekes piaci dinamikát mutat a Santiment platformján a tőzsdéken tárolt Bitcoinok száma is, amely 1,01 millió BTC-ről 885 ezer BTC-re csúszott vissza. Ez a 11%-os visszaesés azt mutatja, hogy a BTC-tulajdonosok biztosak a közelgő emelkedésben, ezért kivonják a tőzsdékről a vagyonukat. Ideális esetben ez a kiáramlás szintén az ökoszisztéma emelkedő trendjét jelzi előre.

Bitcoin onchain mutató

A mindenkori csúcson lévő bitcoin komoly átalakulást hozott a piacon a hónapokkal ezelőtti BTC árfolyamokhoz képest. De a láncon végzett elemzés azt mutatja, hogy a bikák most egyszerűen csak helyreállították az egyensúlyt.

A Capriole elemzői szerint 70 000 dollár körüli áron a Bitcoin „valós értéken” van a bányászok által a hálózatban fenntartásához felhasznált energia mennyiségét tekintve.

Bitcoin energia értéke

A Capriole Bitcoin Energy Price mérőszáma 2020 vége óta először mutatja meg azt a jelenséget, hogy a BTC ára összhangban van az előállításának költségével.

A mérőszámot a következőképpen írják le:

„A bitcoin belső értéke, amely annak a költsége, amit a tiszta energiából csak a hálózat fenntartására fordítanak.”

Az elemzők szerint csak az energia határozza meg a Bitcoin valós értékét a kezdetektől fogva. Jelenleg 70 000 dolláron áll a Bitcoin, ami 2 év után először teszi igazán értékessé a Bitcoint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button