Buying Guides

Bitcoin és Nvidia részvény-korrelációja az elmúlt évben brutálisat ugrott

A 90 napos és az 52 hetes korreláció a Bitcoin

BTC Price
BTC Price
és a Nasdaq-on jegyzett chipgyártó, az Nvidia között már jóval 0,80 felett jár.

A Bitcoin és az Nvidia kapcsolata

A Bitcoin
BTC Price
BTC Price
továbbra is párhuzamosan mozog az Nvidia (NVDA) részvény árfolyamával. Egyes elemzők már ott tartanak, hogy megkérdőjelezik a chipgyártó értékelésénének most tapasztalt felfutását.

A piaci érték szerint vezető kriptovaluta mindeközben több mint 8%-ot húzódott vissza a csütörtöki rekordmagasságról, 73 798 dollárról. A CoinDesk adatai szerint azonban az árak továbbra is 60%-kal feljebb vannak az év elejéhez képest. Az Nvidia 9%-ot húzott vissza eddig elért 974 dolláros csúcsról, de még mindig 77,5%-os éves növekedéssel büszkélkedhet.

Öt év alatt a Bitcoin piaci kapitalizációja 70 milliárd dollárról 1,43 billió dollárra ugrott. Hasonlóképpen, az Nvidia piaci értéke is több mint 2 billió dollárra nőtt 100 milliárd dollárról.

A chipgyártók értékelésének megugrásáért elsősorban a ChatGPT és más generatív mesterséges intelligencia (AI) projektek a felelősek. Ezek az AI projektek ugyanis jelentős kereslet növekedést jelentenek az Nvidia processzorai iránt.

A 90 napos korrelációs együttható a két eszköz között 0,86-ra nőtt, ami 2023 májusa óta a legmagasabb értéke. Már novemberben pozitív irányba fordult a korreláció a TradingView adatai szerint. Az 52 hetes korreláció 2020 júliusa óta folyamatosan pozitív, és mára 0,88-ra emelkedett, ami 2023 januárja óta a legmagasabb szint.

A 0,80 feletti együttható azt jelzi, hogy a Bitcoin és az NVDA erősen korrelál egymással. Azaz hajlamosak ugyanabba az irányba mozogni.

Bitcoin és Nvidia részény közötti korreláció
52 hetes korreláció a BTC és az NVDA között. (TradingView/CoinDesk) (TradingView/CoinDesk)

Ki fog pukkanni az AI lufi?

A statisztikai összefüggés figyelemre méltó, mivel néhány piaci megfigyelő, köztük a GMO befektetési alapkezelő cég, már amiatt aggódik, hogy a mesterséges intelligencia őrülete hasonló a 2000-es dot.com buborékhoz, ami csúnya kipukkanással ért véget.

A ChatGPT 2022 decemberi elindítása elősegítette a mesterséges intelligenciával kapcsolatos általános tudatosság felkeltését. Ezzel egyidőben az AI-részvények iránt is megnőtt a kereslet, azaz „buborék a buborékban” kezdett el kialakulni – magyarázta Jeremy Grantham, a GMO vezető befektetési stratégája egy publikációban. Mind a Bitcoin, mind a Wall Street technológiai Nasdaq indexe 2022 decemberében érte el mélypontját.

Minden ehhez hasonló technológiai forradalmat – az internettől a telefonokig, vagy akár a vasutakig, csatornákig visszamenően – jellemzi a korai hatalmas hype és a tőzsdei buborék. Miközben a befektetők a technológia végső lehetőségeire összpontosítanak, beárazzák ezt a jelenlegi részvényárfolyamba és nagyon hosszú távú potenciállal számolnak

– jegyezte meg Grantham.

Sok ilyen forradalom végül gyakran átalakul és máshogy teljesedik ki, mint azt a korai befektetők láthatták. Ezt azonban sokan csak egy jelentős csalódás után fogják meglátni, amikor a kezdeti buborék kipukkan

– tette hozzá Grantham.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button