Buying Guides

Egy különleges flotta, amely töretlenül végzi a Bitcoin-missziót

A Bitcoinetas egy átalakított járművekből álló flotta, amelynek küldetése, hogy terjessze a bitcoin üzenetét a világ azon tájain, ahol csak megfordul. Ezek az egyedi autók a reményt és a gyakorlati pénzügyi műveltséget jelképezik Argentínától Dél-Afrikáig.

Mára már közismertté vált az a fotó, amelyen Michael Saylor egy bitcoin márkájú furgonban ül, a kocsija ajtaja mellett pedig egy vidám fickó áll.

Foto: Ariel Aguilar és a La Bitcoineta európai változata a prágai BTC-n

A fotón szereplő autó a Bitcoineta európai „kiadása”, a vidám fickó pedig Ariel Aguilar. Ariel az európai Bitcoineta csapat tagja, és korábban már vezetett egy másik hasonló autót Argentínában. Valójában jelenleg öt olyan jármű van világszerte, amely a Bitcoineta nevet viseli (egyes esetekben a spanyol „La” határozott névelőt is hozzáteszik).

Argentína: az eredeti La Bitcoineta

A Bitcoinetas története a „La Bitcoineta” születésével kezdődött Argentínában, még 2017-ben. Az eredeti Bitcoineta, amelyet a dél-amerikai Bitcoin közösség találékonysága inspirált, egy évente megrendezett latin-amerikai konferencia (Labitconf) után „született meg”. Az ötletgazdák felismerték az ebben rejlő egyedülálló lehetőséget – a járművek révén megoldhatóvá vált a Bitcoin-oktatás és –népszerűsítés az Argentínától távolabb eső területeken is.

Az élénk narancssárga, Bitcoin-témájú külsővel, valamint a pénzügyi ismeretek terén meglévő szakadék áthidalásának küldetésével felfegyverkezve a La Bitcoineta elindult, hogy a Bitcoin hírét és annak potenciális előnyeit olyan falvakba és városokba is eljuttassa, amelyeket a mainstream pénzügyi oktatási kezdeményezések gyakran figyelmen kívül hagynak. Az elkötelezett önkéntesek csapata által működtetett jármű több volt egy autónál; a remény és az önállóság szimbóluma volt a pénzügyi integráció peremén élők számára.

A La Bitcoineta koncepciórajza 2017 decemberéből

Ariel tagja volt a kezdeti argentin Bitcoineta-csapatnak. Heteket töltött az úton, miután a megálmodott autó valósággá vált. Az eredeti álom, hogy a bitcoin-oktatást a dél-amerikai országok távoli területeire is eljuttassák, valóra vált, és a La Bitcoineta csapata a következő években több tucat helyi bitcoin-találkozón vett részt.

Az eredeti argentin La Bitcoineta

Történt néhány kellemetlen eset is a misszió során. 2018 vége felé például Puerto Madrynban egy jármű belerohant a parkolóban álló narancssárga autóba. A furgon szinte teljesen megsemmisült, de a csapatot semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy hűek maradjanak a küldetésükhöz. Az argentin alakulat elszántságát és rugalmasságát bizonyítja, hogy a járművet gyorsan helyreállították, és nem sokkal később az folytatta is a küldetését.

Az Argentin Bitcoineta egy súlyos baleset után (senki sem sérült meg); az autót nem sokkal később helyreállították

Az argentin Bitcoineta kb. 5 éves fennállása alatt több mint 80 000 kilométert tett meg, és ahogy a későbbiekben látni fogjuk, több hasonló kezdeményezést inspirált szerte a világon.

El Salvador: Bitcoin strand

2021 elején El Salvador elnöke elfogadta azt a törvényt, amely a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi az országban. A Labitconf csapata úgy döntött, hogy ezt a nagy előrelépést úgy ünnepli meg, hogy El Salvador fővárosában, San Salvadorban rendezi meg az éves konferenciát. Ennek megfelelően pedig az argentin Bitcoineta csapat egy merész, 7000 kilométeres országjáró túrát tervezett, hogy az ikonikus autóval ellátogasson a friss Bitcoin-országba.

Mivel a Covid-járvány miatt sok kormány utazási korlátozásokat vezetett be, az Argentínát és Salvadort elválasztó határ az út végét jelentette. Így két héttel a novemberi esemény előtt a Labitconf csapata úgy döntött, hogy adományoznak egy másik Bitcoineta-t az El Salvadorban működő Bitcoin Beach körforgásos gazdaság részére. Így született meg tehát a második Bitcoineta.

A salvadori Bitcoineta az El Zonte régióban működik, ahol a Bitcoin Beach körforgásos gazdaság található

A szemet gyönyörködtető Volkswagen kisbuszt a Bitcoin Beach csapatának adományozták, amely az autót az El Zonte-i székhelyű körforgásos gazdaság céljaira használja.

Dél-Afrika: Bitcoin Ekasi

2021 végén egy másik jelentős fejlemény is történt a bitcoin alulról történő elfogadása terén. A bolygó másik oldalán, Dél-Afrikában Hermann Vivier kezdeményezte a Bitcoin Ekasi projektet. Az „ekasi” egy köznyelvi kifejezés a townshipre (townshipre – a nem fehérek számára fenntartott szegény és alul felszerelt körzetek, melyeket főleg fekete vagy színes lakosság és az apartheid-törvények nevében erőszakkal elhagyott indiai munkások foglalnak el). A Bitcoin Ekasi a Mossel Bayben található JCC Camp township gazdaságába történő bitcoin bevezetésére tett kísérletként jött létre, és ezen a téren nagy sikereket ért el.

A Bitcoin Ekasi Bitcoineta, ahogyan az Adopting Bitcoin Cape Town konferencián látható
A Bitcoin Ekasi Bitcoineta, ahogyan az Adopting Bitcoin Cape Town konferencián látható. A háttérben Hermann Vivier látható.
A Dél-afrikai Bitcoineta a Bitcoin Ekasi, egy helyi bitcoin körforgásos gazdaság igényeit szolgálja ki a JCC Camp városrészben

A Bitcoin Ekasi-t nagyrészt a Bitcoin Beach körforgásos gazdaság sikere inspirálta El Salvadorban. A Bitcoin Beach csapata ezért úgy döntött, hogy továbbadja az argentin Bitcoineta csapattól kapott szívességet, és pénzt biztosít a Bitcoin Ekasi számára, hogy megépíthessék saját Bitcoinetájukat.

A Bitcoin Ekasi a Surfer Kids testvérszervezeteként jött létre. A nonprofit szervezet a marginalizált fiatalok helyzetének javítását tűzte ki céljául, amit a szörfözés révén igyekszik elérni. Az Ekasi Bitcoineta így részben arra szolgál, hogy a gyerekek különböző szörfversenyekre jussanak el Dél-Afrikában. Ennek egyik legnagyobb fénypontja volt, amikor a gyerekek találkozhattak Jordy Smith-szel, a világ egyik legsikeresebb dél-afrikai szörfösével.

A véletlennek köszönhető, hogy a dél-afrikai szörfösök az egyedi körülményeik és igényeik miatt érdekes demográfiai csoportot alkotnak a Bitcoin megértéséhez. Ahhoz, hogy profi szörfösként érvényesülhessenek, a sportolóknak külföldi versenyeken kell részt venniük; mivel azonban Dél-Afrikában szigorú valutaellenőrzés van érvényben, gyakran fejfájást okoz, hogy pénzt küldjenek külföldre az utazási és versenykiadásokra. A Bitcoin határok nélküli jellege megoldást kínál ezekre a korlátozásokra, alternatív eszközt biztosítva a szörfösök számára a pénzeszközök akadálymentes, határokon átnyúló mozgatására.

A kép a 2023-as dél-afrikai junior szörfbajnokságon készült. Hátsó sor, balról jobbra: Mbasa, Chuma, Jordy Smith, Sandiso. Elöl, balról jobbra: Owethu, Sibulele.

Európa: Bitcoineta Europa

Az európai Bitcoineta 2023 elején indult útjára, az ötlet egyik fő katalizátora Ariel Aguilar volt. Elődjeitől eltérően El Salvadorban és Dél-Afrikában az európai Bitcoineta-t nem egy korábbi csapat finanszírozta, hanem egyéni adományozóktól kapott támogatást, ami a pénzügyi műveltség terjesztésének alulról jövő megközelítését tükrözi.

 

Az európai Bitcoineta egy igen látványos bitcoin-logó, valamint „A Bitcoin munka. A Bitcoin az idő. A Bitcoin a remény” üzenetek találhatók.

Az európai Bitcoineta egy Mercedes furgon, amelyet egy feltűnő Bitcoin-logó és inspiráló üzenetek díszítenek, számos európai Bitcoin-konferencia és helyi találkozó mobil oktatási és vitaközpontjaként szolgál. Tágas belső terében neves bitcoinosok és bitcoinos plebszek egyaránt megosztják meglátásaikat a „hírességek falán”, növelve ezzel a bajtársiasság és az együttműködés érzését.

Az európai Bitcoineta belsejében található a hírességek fala, ahol a látogatók olyan prominens bitcoinosok üzeneteit olvashatják, mint Michael Saylor, Uncle Rockstar, Javier Bastardo, Hodlonaut és még sokan mások.

 

A „plebs falon” bármely bitcoiner megoszthatja üzenetét (amíg a hely engedi)

Ghána: Bitcoineta West Africa

A 2023 decemberében a ghánai Africa Bitcoin Conference-en bemutatott ötödik Bitcoineta-t a Trezor Academy program részeként a ghánai Bitcoin Cowries oktatási kezdeményezésnek adományozták.

A Bitcoineta West Africa 2023 decemberében indult az Africa Bitcoin Conference-en. Többek között a Trezor Academy kezdeményezés mottóját viseli: Bitcoin. Oktatás. Szabadság.

A Nyugat-afrikai Bitcoineta a kizárólag bitcoinra korlátozódó, limitált kiadású Trezor eszközből származó bevételből lett finanszírozva.

A Ghánát, Togót, Benint, Nigériát és potenciálisan az ECOWAS politikai és gazdasági unió más országait is érintő, kiterjedt turnéval a Nyugat-afrikai Bitcoineta az együttműködés és a szolidaritás szellemét testesíti meg a Bitcoin elfogadásának és a pénzügyi befogadásnak a globális déli országokban történő előmozdításában.

 

A Bitcoineta West Africa lelkes bitcoinosok egy csoportjával körülvéve a Black Star téren, Accra, Ghána

A világban található összes Bitcoineta autó egy átfogó küldetésen osztozik: a helyi közösségek megerősítése a bitcoin oktatáson keresztül, javítva ezzel az egyszerű emberek életét, akiknek nagy szükségük lehet a bitcoinra, mégha ők most még nincsenek is talán tudatában ennek a szükségletnek. Miközben továbbra is áthaladnak a határokon és lebontják a korlátokat, a Bitcoineták emlékeztetőül szolgálnak az alulról jövő kezdeményezések erejére és a pénzügyi oktatás fontosságára egy befogadóbb jövő kialakításában. A Bitcoinetas hagyománya továbbra is virágozni fog, és remélhetőleg bármerre járunk az elkövetkező években, mindenhol szemtelenül feldíszített bitcoin-autóval találkozunk majd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button