Buying Guides

Filmekbe illő csalási történet látott napvilágot Skóciában

Skócia elég sok minden kapcsán szokott a hírekbe vagy a filmekbe kerülni, így például a ködös hegyek vagy éppen a skótszoknyák okán is. Viszont most egy olyan hír kapcsán kell írni Skóciáról, amelyben szerepel egy Edinburgh melletti 83 hektáros földterület, némi kriptovaluta és egy modernkori rablás története. Ha filmet forgatnánk, akkor történetünk egy kopár mezővel kezdődne Nyugat-Lothianban. A főszereplő, Michael James Burke, egy Dubajban élő ingatlanszakértő. Ő az Alba Group nevű vállalkozásán keresztül skót házépítési projekteket reklámozott és próbált értékesíteni. De hogy valójában itt mi zajlott a háttérben, arra Jian Wen pere során derült fény.

Igazi filmbe illő skót csalási történet

Jian Wen az személy, akit 5 milliárd font értékű, kínai ingatlancsalásból származó bitcoin tisztára mosásáért ítéltek el. Wen tárgyalása során kerültek napvilágra az előbb említett Burke üzenetei. Wen számára igazi aranytojást tojó tyúkként jelentek meg skót földterületeken történő építési projektek lehetőségei. Viszont egy olyan rendszer volt a háttérben, amelyet az ügyészség egyértelműen csalásnak minősített. Persze itt nem csak földterületek és kripto van a sztoriban. Magas rangú kapcsolatok is megjelennének egy ilyen filmben, a neves zsokéktól kezdve királyi üzleti partnerekig. Burke, kihasználva magasszintű kapcsolatait kontinenseken és eszközosztályokon átívelő megoldásokat kínált nagyjából mindenre. Például a 12,5 millió fontos londoni ingatlan megszerzésére tett kísérletektől kezdve a Bitcoin kézzelfogható eszközökké, például ingatlanokká, ékszerré, sőt feltöltős kártyákká való áttranszformálásáig. Burke szerepe arra szolgált, hogy Wennek segítsen az 5 milliárd font értékű bitcoin tisztára mosásában.

Az üzletember műveletei végül 92 bitcoin átalakítását segítettek végrehajtani olyan ügyletekben, amelyekben megjelent Svájc mellett a Seychelle-szigetek is. Minden művelet közül a leginkább a skót vonal emelkedik ki. Burke ugyanis ingatlanfejlesztési projekteken keresztül garantált 100%-os megtérülést kínált némi könyvelési csavarral. Az Alba Group szerepe ebben a narratívában, a meghirdetett lakásépítési lehetőségeivel és az S Developments Limitedhez fűződő kapcsolataival, legitimitást kölcsönzött a tervnek. A bírósági eljárásból azonban kiderült, hogy ezeken a skót földeken több volt a délibáb, mint a csoda. Az építkezésről és a fejlesztésről alkotott nagyszerű elképzelések ellenére a valóság a helyszínen másról árulkodik. Nem igazán történt túl sok fejlesztés. A terület nagy része érintetlen maradt, úgyhogy ez egy szomorú mementója marad egy gigászi csalásnak.

Megjelent a BitcoinBázis oldalon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button