Buying Guides

Gurbács Gábor szerint gondok vannak a kriptoszabályozásokkal

Gurbács Gábor, a VanEck vagyonkezelő tanácsadója március 27-én egy X-posztban bírálta napjaink kriptoszabályozását. Posztjában a szabályok inkompetenciájának innovációra gyakorolt negatív hatásairól is megosztotta véleményét.

Kritikáját valószínűleg a szektor instabilitása indította el – ismét. Tekintve, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elhalasztotta a VanEck spot Ethereum ETF kérelmének jóváhagyását. Gurbács X-bejegyzésében rávilágított az innovációk korlátozásának mértékére és a negatív gazdasági kilátásokra, amelyeket az illetékes hatóságok nem megfelelő és rugalmatlan szabályozási keretei okoznak.

A VanEck tanácsadó Gurbács Gábor kritikája érthető

A SEC egyébként még március 20-án jelentette be, hogy elhalasztja a VanEck spot Ether ETF kérelem elbírálását. A tanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több a csalás a kriptoszektorban. A Chainalysis elemzése a 2023-as évről azt mutatta, hogy illegális cselekményekhez köthető tárcacímek legalább 24,2 milliárd dollárnyi forrást kaptak a tavalyi évben. Ezért Gurbács szerint a szabályozó hatóságoknak új struktúrákat kell bevezetniük, ha segíteni akarják a kriptoszektor és a jövő piacainak fejlődését.

Ahogy ő fogalmazott, “nem helyes és nem magyarázható, ha személyes és politikai érdekeket valamint értelmetlen bürokráciát részesítünk előnyben a nemzeti érdekekkel szemben”. Van két esemény, ami egyébként igazolja is Gurbács aggodalmait. A nemrégiben indított eljárás a KuCoin kriptotőzsde ellen, illetve korábban a SEC megállapodása a Binance tőzsdéjével. A legtöbb piaci szereplő egyébként arra számít, hogy a KuCoin is rendezi a dolgot majd a hatósággal egy jó nagy összegű büntetés megfizetésével. Viszont bár ezek a nagy szövetségi bírságok igazságosnak tűnhetnek a nagy cégek ellen, Gurbács szerint a szabályok elfogultak.

A SEC nem csak a VanEck kérelmét tette parkolópályára most, de a Grayscale, Fidelity, BlackRock vagy éppen Ark 21 shares spot ETH ETF kérelmének elbírálását is elhalasztotta. Szakértők szerint ez a SEC növekvő óvatosságát mutatja az ilyen termékek tekintetében. Ráadásul helyi hírek szerint az amerikai szabályozó hatóság azt tervezi, hogy az ETH-t értékpapírnak minősíti. Emellett beidézett három vállalatot, hogy megvizsgálják az Ethereum Foundationt, az Ethereum blokklánc mögött álló szervezetet.

Akárhogy is, a VanEck nem tehet mást, mint türelmesen vár és szomorúan figyeli a Bitcoin spot ETF-be ömlő tőkét. Amiben ők is benne vannak masszívan.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button