Buying Guides

Harmadik világháborút sejtet a volt francia miniszterelnök

Oroszország legyőzése alapvető fontosságú, és mindent meg kell tenni ennek érdekében – mondta Manuel Valls, volt francia miniszterelnök.

Nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az ukrajnai konfliktus harmadik világháborúvá eszkalálódjon – állította Manuel Valls volt francia miniszterelnök csütörtökön az Europe-1 hírcsatornának adott interjújában.

Valls szerint a francia nép és mások sorsa Európa-szerte “szorosan kötődik” a Moszkva és Kijev közötti ellenségeskedéshez, vagyis “sokkal határozottabban kellene fellépni” Ukrajna támogatására, akár katonailag is.

“Nem fogadhatjuk el Vlagyimir Putyin győzelmének hipotézisét, amely az ukrán demokrácia végét és Európa stratégiai, katonai, politikai és erkölcsi vereségét jelentené” – jelentette ki Valls.

“Oroszország legyőzése elengedhetetlen, és ehhez sokkal erőteljesebben és gyorsabban kell cselekednünk, és nem szabad semmit sem tiltani” – tette hozzá, nyilvánvalóan Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli kijelentésére utalva, miszerint nem zárható ki NATO-csapatok küldése Ukrajnába.

Macron e hét eleji megjegyzéseit követően számos ország – köztük Lengyelország, Németország, az Egyesült Államok, Olaszország, Nagy-Britannia és más NATO-tagok – is elutasították, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába. Az Egyesült Államok vezette blokk vezetője, Jens Stoltenberg szintén elutasította az ilyen forgatókönyvet.

Közben a Le Figaro című francia napilap csütörtöki közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a francia állampolgárok több mint kétharmada nem ért egyet Macron esetleges ukrajnai NATO-katonák telepítésével kapcsolatos megjegyzéseivel.

Eddig csak két másik NATO-tag, Észtország és Litvánia támogatta a francia elnököt, utalva arra, hogy nem zárható ki a csapatok küldése Ukrajnába.

Moszkva elítélte Macron kijelentéseit, és arra figyelmeztetett, hogy a NATO-erők Ukrajnába telepítése “elkerülhetetlenül” közvetlen konfrontációhoz vezetne Oroszország és az Egyesült Államok vezette szövetség között.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button