Buying Guides

három perc alatt bedőlt az OKB tokenje

Az OKX tőzsde natív tőzsdei tokenje (OKB) január 23-án három perc alatt több mint 50%-kal zuhant. Amiatt, hogy egy rendellenes áringadozás likvidációk, pozíciók felszámolásának sorozatához vezetett. A token azóta a 25,17 dolláros mélypontról 45,64 dollárra jött vissza, a 24 órás kereskedési volumen pedig a CoinMarketCap szerint 2100%-kal 79 millió dollárra emelkedett.

Elég alacsony az OKB piaci mélysége

A tőzsde megerősítette, hogy kártalanítja a felhasználókat a likvidációs bedőlés okozta veszteségekért, beleértve a láncon zajló tranzakciókat is. Az X-en írt az OKX, hogy “teljes mértékben kompenzálja a felhasználókat az abnormális likvidáció okozta további veszteségekért. Beleértve a zálogkölcsönzést/margin kereskedést/pénzközi tranzakciókat is“. A konkrét kompenzációs terve elvileg rövidesen bejelentésre kerül. Emellett a tőzsde azt is ígéri, hogy optimalizálni fogják a letéten alapuló kölcsöntranzakciókat és a likvidációs mechanizmusokat is a hasonló esetek elkerülése érdekében. Az ilyen rövid idő alatt végbemenő bedőléseket “flash crash” néven is ismerhetjük.

Azért gyakoriak a piacon, mert sok esetben a szűkös likviditás több platform között oszlik meg. A két százalékos piaci mélység, amely egy eszköz értékének 2%-os elmozdításához szükséges tőke mennyiségét méri, az OKB esetében 224 000 dollár és 184 000 dollár között van. Ez azt jelenti, hogy egy 224 000 dollárnál nagyobb összegű eladási megbízás ismét bedőléshez vezetethet. Amiért ez talán aggasztó, az a tény, hogy az OKB piaci kapitalizációja 2,8 milliárd dollár, amivel a CoinGecko szerint a negyedik legnagyobb forgalomban lévő tőzsdei token.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button