Buying Guides

Íme 3 város Brazíliában, ahol elfogadják a bitcoint

Miután két évvel ezelőtt törvényes fizetőeszközzé váltak a kriptók Brazíliában, egyre több olyan kisvárosban is elfogadják már a BTC-t, amelyek a turisták kedvelt célpontjai közé tartoznak.

Ahogy arról beszámoltunk, 2022-ben hivatalos fizetési módként vezették be a kriptovalutákat a dél-amerikai országban. Azóta a bitcoin népszerűsége folyamatosan növekszik, amit jól bizonyít a következő három kisváros példája is, amelyekben egyre több vállalkozás fogadja el a vezető kriptovalutát.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy az alacsony díjak és a gyors tranzakciók miatt leginkább a Lightning Network-öt (LN) használják ezeken a helyeken, legalábbis a mindennapi vásárlások lebonyolítására.

São Thomé das Letras

São Thomé das Letras kétségkívül Brazília egyik legmisztikusabb helye. A mindössze 8 ezer lakosú város Minas Gerais állam egyik fő turisztikai városa.

A vízesések és folyók által körbevett São Thomé das Letras magasan, egy hegyvonulat tetején fekszik, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a város bármely pontjáról. Egy másik érdekesség a régióhoz kapcsolódó számtalan legenda és misztikum, amelyekben törpék, idegenek, manók és más mitológiai lények szerepelnek.

Itt született meg a Mountain Bitcoin projekt, amelyet egy helyi bitcoinista indított útjára, aki azt tűzte ki célul, hogy a lakók körében elterjessze a BTC-vel kapcsolatos ismereteket. Az eredmény lenyűgöző volt, ugyanis a kezdeményezést követően helyi vállalkozások tucatjai helyeztek ki táblákat, amelyeken az áll: “Bitcoint elfogadunk.”

Victor Souza, a város egyik lakója elmondta, hogy a projekt különösen a gyerekek körében keltett nagy érdeklődést a bitcoin iránt:

“A gyerekek kaptak valamennyi satoshit, amit aztán gyümölcsre költhettek a legnagyobb helyi szupermarketben, amely vállalta, hogy részt vesz a projektben. A gyerekek rendkívül boldogok voltak, és elkezdtek érdeklődni a bitcoin iránt. A bitcoin valójában egy generációs technológia, amely inkább a fiatalabbak érdeklődését kelti fel. Végső soron ez valami elkerülhetetlen dolog, a pénz természetes evolúciója.”

Victor megjegyezte továbbá, hogy a BTC-ben történő fizetések még mindig ritkák, annak ellenére, hogy számos vállalkozás elfogadja a digitális eszközt:

“A készpénzes fizetés még mindig elterjedtebb, és ez természetes. Az emberek nem akarnak bitcoint költeni. Inkább megszabadulnak a gyenge állami pénztől. De már csak a bitcoinban történő vásárlás lehetősége is nagy előrelépés a digitális pénz használata szempontjából.”

Jericoacoara

A Brazília északkeleti részén található Jericoacoara városa „Praia do Bitcoin” néven vált ismertté, ami magyarra fordítva bitcoin tengerpartot jelent.

Akárcsak São Thomé das Letras-ban, a projektet itt is egy brazil bitcoinista, Fernando Motolese indította el, aki a helyi diákokkal és kereskedőkkel kezdte el megismertetni a BTC-t.

“Az iskola könyvtárosa elmondta, hogy az informatikai teremben lévő számítógépek 2 éve nem voltak bekapcsolva. Én informatikus vagyok. Ezért megkértem az igazgatót, hogy gyűjtsünk pénzt az iskolai számítógépek megjavítására… Elkezdtünk közelebb kerülni egymáshoz. Kiírtam az internetre, hogy forrásokra van szükségem a számítógépek megjavításához… Így a Bitcoin Beach (egy Salvadorban található város) 0,1 bitcoint adományozott nekünk.”

A Bitcoin Beach-től kapott BTC lehetővé tette Motolese számára, hogy megjavíttassa az iskola számítógépeit és belekezdjen a helyi bitcoin projektbe. Akárcsak São Thomé das Letras-ban, a legtöbb fizetést itt is a Lightning Network-ön keresztül bonyolítják le.

Rolante

A Brazília déli részén található Rolante mindössze 21 ezer lakossal rendelkezik, a régióban azonban több mint 200 vállalkozás fogadja el a vezető kriptovalutát, ami igen jelentős szám.

A bitcoin elterjedése a régióban egy házaspárnak köszönhető, akik amellett, hogy fellendítették a BTC használatát a kereskedelemben, megrendezték a Bitcoin Tavaszi Fesztivál nevű eseményt is, amely az egész országból összehozta a bitcoin hívőket. A házaspár elmondta, hogy a bitcoin elfogadása a város turizmusának fellendítésében is sokat segített:

“A “Bitcoin itt van!” nevű projekt egy olyan időszakban jött, amikor a helyi kereskedők ki voltak éhezve valamire, ami fellendíti a régió turizmusát. Emellett pedig már én is nyugtalan voltam, és szükségem volt arra, hogy a bitcoin előnyeit másoknak is megmutassam.”

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy Brazília és más latin-amerikai országok a bitcoin korai alkalmazóiként vannak jelen, a régióban ugyanis több olyan ország van, ahol a gyenge valuták és az infláció ösztönzik a vezető digitális eszközök bevezetését.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button