Buying Guides

Ismét 1000 dollár fölé növekedett a MicroStrategy részvénye

Nemcsak a bitcoin

BTC Price
BTC Price
, de az azt birtokló vállalatok részvénye is szépen teljesített az elmúlt időszakban. A Michael Saylor által alapított MicroStrategy (MSTR) üzletiintelligencia-vállalat komoly eredményeket ért el. Ők azok, akik a legtöbb bitcoinnal rendelkeznek a vállalati szféra szereplői közül.

Masszív bitcoinkitettségének köszönhetően az MSTR még a legnagyobb amerikai részvényindexeket is lenyomta.

Nem kíméli a részvényindexeket a MicroStrategy

Az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatot tömörítő S&P 500 az év eleje óta több mint 8%-os növekedésen van túl. Összehasonlításképp: az index átlagos éves növekedése a megalapításától kezdve körülbelül 10% volt. Mindez egybeesik azzal a tendenciával, hogy az amerikai pénzügyi piacok felépülés jeleit mutatják.

A Dow Jones Industrial Average január eleje óta 3,6%-kal drágult a pénteki záróárfolyam alapján. A Nasdaq Composite, amely a legnagyobb technológiai cégeket követi, csak 1%-kal volt képes növekedni ugyanazon időszak alatt.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, amit a MicroStrategy produkált. Részvényárfolyama több mint 50%-kal növekedett 2024 kezdete óta, a hét végére pedig az 1000 dolláros szintet is áttörte. Ezzel a teljesítménnyel – a bitcoinéhoz hasonlóan – megközelítette korábbi rekordárfolyamát, amelyet 2021 februárjában ért el 1300 dolláron.

A MicroStrategy és sok egyéb amerikai részvény teljesítményében megfigyelhető éles különbség oka tagadhatatlanul a bitcoin árnövekedéséből fakad. Az üzletiintelligencia-óriás még 2020 augusztusában vállalta fel meglepő és megosztó pénzügyi stratégiáját, amikor a legnagyobb kriptoalutát felvette a mérlegébe.

Néhány millió dollárnyi vásárlásokkal indítottak, majd azóta is folyamatosan jelentős bitcoinbeszerzéseikkel kerültek be a hírekbe. Erre a tendenciára még a bitcoin negatív árfolyam-teljesítménye sem volt hatással. Saylor – aki azóta visszaadta vezérigazgatói tisztségét, hogy még inkább a bitcoinra fókuszálhasson – még akkor is védte az eszközt, amikor annak árfolyama 69.000 dollárról 20.000 dollárra csökkent egyetlen év alatt.

A vállalat jelenleg 193.000 BTC-vel rendelkezik a legutóbbi beszámolói alapján. A cég ezzel már több mint 6 milliárd dollárt költött a digitális eszközre, a legutóbbi növekedésnek köszönhetően azonban szintén ennyi, vagyis 6 milliárd dollárnyi nem realizált profitot tudtak vele elérni.

A legutóbbi növekedéssel egyébként a MicroStrategy elérte azt a küszöböt, amely az S&P 500 indexbe való felvételéhez szükséges. Ha az idei évben sikerül minden negyedévet nyereségesen zárniuk, akkor nincs kizárva, hogy 2025-től a bitcoin árfolyama már az S&P 500-ra is nagyobb, közvetlen befolyással lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button