Buying Guides

Ismét nagy lendülettel bővül a stabilcoinok piaca

A stabilcoinok szektora 2024. március 20-án jelentős mérföldkőhöz érkezett. Ezen a napon ugyanis a szektor értéke átlépte a 150 milliárd dolláros határt, ahogy a dollárhoz kötött coinok piaca folytatja bővülését. Az elmúlt öt napban a stabilcoin szféra 980 millió dollárral bővült, ami hozzásegítette a küszöb átlépéséhez. Az összes stabilcoin összértéke jelenleg majdnem 151 milliárd dollár, és ilyen szinten 2022. szeptemberének végén volt a piac utoljára. Március 20-án a stabilcoinok vezették a globális kereskedési volument, 117 milliárd dollárt tettek ki a teljes kriptopiacon megfigyelt 188 milliárd dolláros összértékből.

A stabilcoinok listája piaci kapitalizáció szerint

A piaci kapitalizáció tekintetében a tether (USDT) áll az élen, a cikk írásakor közel 105 milliárd dolláros piaci értékkel. Ezzel az USDT a teljes stabilcoin-piac 69,47%-át birtokolja. Az elmúlt hónapban az USDT kínálata 6,2%-kal nőtt. Eközben az USDC 10,6%-os növekedésnek volt tanúja ugyanebben az időszakban, és megközelítőleg 32 milliárd dollár piaci értéken mozog. Az USDC jelenleg a stabilcoin piaci részesedésének 20,93%-át birtokolja, ami azt jelzi, hogy az USDT és az USDC együttesen az amerikai dollárhoz kötött coinok teljes értékének több mint 90%-át teszi ki. A harmadik és negyedik legnagyobb stabilcoinok, a DAI és az FDUSD esetében 4,9%-kal, illetve 4%-kal csökkent a kínálat. A Makerdao DAI értékét jelenleg körülbelül 4,69 milliárd dollárra értékelik, míg az FDUSD piaci kapitalizációja 2,75 milliárd dolláron áll.

Az ötödik legnagyobb stabilcoin, az Ethena USDE kínálata az elmúlt egy hónapban elképesztő mértékben, 389,1%-kal, az elmúlt öt napban pedig 12,3%-kal nőtt. Így a piaci értéke 2024. március 20-án 1,18 milliárd dollárra emelkedett. Míg a TUSD kínálata 33,8%-kal csökkent a hónap során, addig a Paypal PYUSD-je volt az, amely a legmeredekebb visszaesést szenvedte el. A kínálata 38,6%-kal esett vissza, és jelenlegi értéke 188 millió dollár körül mozog. A Tron USDD és FRAX esetében a hónap során szerény, 1,9% és 0,7% közötti kínálatcsökkenés volt tapasztalható. Ezzel szemben a paxos dollár (USDP) kínálata 17%-kal csökkent ugyanebben az időszakban. E visszaesések ellenére az általános növekedés kevesebb mint egy hét alatt közel 1 milliárd dollárral lendítette fel a teljes piaci kapitalizációt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button