Buying Guides

Lekörözte a kriptopiac a hagyományos tőzsdét minden tekintetben

A befektetők már rájöttek mekkora lehetőségeket rejt magában a kriptopiac, ugyanakkor az alacsony és egyszerű belépési szint számos veszélyt tartogat magában: volatilitás, átverések, informatikai veszélyeknek való kitettség. Méretéből adódóan a hagyományos tőzsde csupán 2%-át kitevő volumen és kapitalizáció jelentős növekedésre is képes lehet, ugyanakkor jelentés esésekre is.

Remekül teljesítenek a piacok 2024-ben

Kétség sem fér hozzá, hogy 2023 hatalmas felüdülés volt ahhoz képest, amit a befektetők 2022-ben tapasztaltak. Az Egyesült Államok egyik vezető tőzsdeindexe, a Standard & Poor’s 500 (röviden: S&P 500) 2022-ben 19,44%-os veszteséget könyvelt el, melyhez fogható 2008 óta nem történt. Az Egyesült Államok 500 legnagyobb részvényét tartalmazó indexe 2023-ban 24,23%-ot emelkedett, a lendület pedig folytatódik 2024 első negyedévében is, amikor a Google Finance adatai szerint 10,16%-os emelkedés történt.

Az inflációs helyzet stabilizálódása és a monetáris politika belengetett lazítása a piacok élénküléséhez vezet, az S&P 500 emelkedését azonban leginkább az AI-láz és az NVIDIA szárnyalása okozza. A kaliforniai tech-óriás részvényárfolyama (NASDAQ: NVDA) 87,5%-ot erősödött az év első három hónapjában.

A kriptopiac ezzel szemben 63%-os növekedést tudhat magáénak az év első negyedévében, melyet leginkább a januárban elfogadott amerikai Bitcoin spot ETF és az abba áramló dollármilliárdok magyaráznak. Az AI-hatás itt is megfigyelhető, hiszen, ha kivesszük a mémcoinokat az összesítésből, akkor az AI-narratívát erősítő FET 287,4%-ot, míg a decentralizált GPU-szolgáltató RNDR 124,9%-ot erősödött az elmúlt 90 napban.

Az osztalékok elmaradnak a növekedés mértékétől

Dacára az S&P 500 bámulatos növekedésének, az indexet alkotó részvények osztalékfizetési rátái messze elmaradnak attól. Az index átlagos osztalékkifizetése 1,35% volt, melynél alacsonyabb kifizetést csak 2021 negyedik negyedévében és 2000 első negyedévében tapasztalhattunk. Az index három legnagyobb kapitalizációval rendelkező cége, a Microsoft (0,71%), az Apple (0,56%) és az NVIDIA (0,02%) ráadásul messze ez alatt fizetett, ami két dolgot jelenthet: az eredmények elmaradnak a várakozástól, vagy az eredmény visszaforgatásra került.

S&P 500 átlagos negyedéves osztalékfizetése, forrás: Charlie Bilello

Érdemes az osztalékokkal összehasonlítani a 100 legnagyobb kriptovaluta stakelési jutalmát. A kriptovaluták lekötésével biztosítható egy hálózat decentralizáltsága (biztonsága), melyért cserébe a befektető jutalomban részesül. A bányászat kevésbé erőforrás-igényes alternatívája ugyanakkor nem kockázatmentes, mivel a lekötés alatt az eszközök zárólásra kerülnek, melyet a mögöttes eszköz értékcsökkenésekor sem lehet feloldani. Az Algorand (ALGO) staking-jutalma a Staking Rewards referenciaadatai alapján 84,19%, ezt követi a Cosmos (ATOM) 17,17%-kal és a Filecoin (FIL) 16,34%-kal. A portál adatai alapján a 100 legnagyobb kriptovaluta – melyek Proof-of-Stake konszenzusmechanizmussal működnek – átlagosan 6,08%-os staking jutalmat fizetnek, mely több, mint négyszerese a tőzsdén tapasztalt osztalékfizetési hányadosnak.

Növekvő érdeklődés az intézményi befektetők részéről

A Bitcoin spot ETF népszerűsége és piachódítása már bizonyította, hogy az intézményi befektetők nyitottak a digitális eszközökre. Most a staking-jutalmak és osztalékhozamok közötti különbség egy újabb „tőrdöfés” lehet a hagyományos eszközök számára. Ezt támasztja alá a Grayscale Investments március 30-án közzétett beszámolója, hogy kifinomult ügyfelekre szabott befektetési alapot indítanak annak érdekében, hogy a befektetők árfolyamnyereség mellett staking-jutalmakból is részesüljenek. Az alap gerincét három kriptovaluta adja: Az Osmosis (OSMO) 24%-ban, a Solana (SOL) 20%-ban és a Polkadot (DOT) 14%-ban. A maradék 43%-ot egyéb kriptovaluták fogják kitenni.

A Grayscale ezenkívül egyike annak a néhány vagyonkezelő cégnek, mely kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete – vagyis az SEC – számára, hogy elindíthassák saját Ethereum spot ETF-jüket a BlackRock-kal, az ARK Invest-tel és a Fidelity-vel együtt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button