Buying Guides

mit mutat a Cardano (ADA) grafikonja?

Azok után, hogy a Cardano natív tokenje, az ADA 2024. január 11-én elérte idei csúcsát, a 0,61 dollárt, a többi kriptovalutával együtt mélyrepülésbe kezdett a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)-ból kiáramló volumennek köszönhetően. Akkori elemzésünkben kitértünk az 0,50 dolláros támasz fontosságára, mely megtörése esetén a 0,41 – 0,48 dolláros tartományban találhatjuk az ADA-t. Az ADA-t jelenleg 0,52 dollár körül kereskedik.

Amit a Cardano-ról tudni érdemes

A Cardano projektet 2017-ben hozta létre az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson és társa, Jeremy Wood. A harmadik generációs Layer-1 blokklánc a 2021-es bullmarket sztárja volt, amikor 6 hét alatt árfolyama 1,17 dollárról 2,95 dollárra emelkedett, mely mai napig mindenkori csúcsának számít. Az ADA a Bitcoinhoz

BTC Price
BTC Price
képest több, mint 2 hónappal érte el csúcsát, az elmúlt egy évben azonban nem igazán mutatott életjelet. Ezt támasztja alá a Google Trends adatsora is, mely szerint a Cardano -ra tizedannyian kerestek rá világszerte 2024. januárjában, mint 2021. szeptemberében, amikor az ADA árfolyama csúcsot döntött.

A Cardano népszerűsége világszerte a Google Trends szerint, 2019 – 2024

A Cardano projekt 2023. decemberében ismét életre kelt, ekkor árfolyama két hét alatt 0,37 dollárról egészen 0,64 dollárra emelkedett, ezzel pedig 2023 utolsó hónapjának egyik legjobban teljesítő kriptovalutájává vált.

Az ADA lefelé tartó csatornában van

Az ADA a maga 0,52 dolláros árfolyamával a 20 napos exponenciális mozgóátlag (0,51 dollár) felett található, mely ellaposodás jeleit mutatja. A napos gyertyák grafikonján a 0,46 dolláros ellenállás már többször is stabilnak bizonyult, a mozgóátlag fentről történő áttörése eddig vetheti vissza az ADA árfolyamát. Amennyiben a vásárlók túlerőbe kerülnek az eladni kívánókkal szemben, az ADA árfolyamának az 0,55 dolláros ellenállás szabhat gátat, mely a csatorna tetejének bizonyul. Az ellaposodni látszó mozgóátlag, és az RSI – Relatív Erősség Index – semleges, 48/100 körüli értéke magas fokú volatilitást prognosztizálhat rövidtávon.

Napos ADA/USDT chart, Binance. Forrás: Tradingview

Crypto Capital Venture bizakodó az árfolyamot illetően

A Crypto Capital Venture YouTube csatorna, mely elsősorban technikai elemzéssel foglalkozik, elképesztően bullish jövőt jósol az ADA számára. Dan Gambardello, a csatorna elemzője szerint egy kriptovaluta projekt jövőképének felmérésére a Bitcoin felezés a tökéletes indikátor, az ADA-ban rejlő potenciált pedig a charting data (RSI, Moving Average és ék alakzat) is megerősíti.

Az előző ciklusban, 2020 tavaszán – a Covid okozta pániktól eltekintve – az ADA a halvingkor kilépett a medvepiacból azzal, hogy a 20 hetes mozgóátlag az 50 hetes mozgóátlag fölé kerekedett. Az akkori 110%-os miniralit követően az ADA belépett az túlvásárolt (az RSI értéke meghaladja a 70/100-at) tartományba, majd visszakorrigált az 50-55 közötti RSI-tartományba, mely az árfolyam számára a 20 és 50 hetes mozgóátlag közötti tartományt jelentette. A most zajló ciklusban az ADA árfolyama korábban és erőteljesebben generálta ezeket a momentumokat, hiszen a 20 hetes mozgóátlag 2023. decemberében kerekedett felül az 50 hetes mozgóátlagon és még 77 nap van hátra a következő Bitcoin halving-ig.

Amennyiben megismétlődne ugyanaz a momentum, ami 2020-ban is történt, úgy az ADA árfolyamát a 0,35 – 0,42 dolláros tartományban találnánk – itt található jelenleg a 20 és 50 hetes mozgóátlag. Az ADA jelenleg 800%-kal van a 4 évvel ezelőtti szinthez képest, melyből nem lehet egyértelműen azt következtetni, hogy az ADA még idén új csúcsot fog dönteni, de pozitív életjeleket mutat az egyik legbiztonságosabb decentralizált hálózat natív tokenje.

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button