Buying Guides

Módosította a Fidelity az Ethereum ETF kérelmét

A Fidelity vagyonkezelő óriás lehetővé akarja tenni, hogy a benyújtott Ethereum ETF alapjánál a kereskedők stakeljék az eszközök egy részét – írták az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott módosításában.

“A regisztrációs nyilatkozat szerint a szponzor időről időre stakelheti az alap eszközeinek egy részét egy vagy több megbízható staking szolgáltatón keresztül, amelyek között lehet a szponzor kapcsolt vállalkozása (“staking szolgáltató”).” – írta a Fidelity a 19b-4 formanyomtatványban.

A Lido, az Ethereum hálózaton támogatott staking protokoll, a hírre 9%-ot 2,64 dollárra ugrott fel, majd kissé visszaesett.

A szakértők azonban jelenleg csekély esélyt látnak arra, hogy egy ilyen ETF-et a SEC jóváhagyjon a következő, május 23-i határidő előtt.

ETF stakelés

A javasolt módosítás révén az ETF az állománya egy részét a kijelölt staking szolgáltatókon keresztül – amelyek között lehetnek a Fidelity kapcsolt vállalkozásai is – stakelésre allokálhatja.

A staking során a résztvevők digitális eszközöket zárolnak a hálózat biztonságának és működésének támogatása érdekében, cserébe további új kriptók formájában történő jutalmazásért. A Fidelity lépésének célja, hogy egy szabályozott pénzügyi termék keretein belül feltárja a staking jövedelemtermelő potenciálját.

A SEC történelmileg rendkívül óvatos volt a kriptovalutákhoz kapcsolódó pénzügyi termékekkel szemben, és nevezetesen éveken keresztül elutasította a spot Bitcoin ETF-eket. Majd végül engedett a piac nyomásának, miután egy bíróság a döntéseivel szemben hozott ítéletet.

Most a szabályozó hatóságnak még döntenie kell az Ethereum ETF-kérelmekről, és várhatóan a májusi határidőig vagy jóváhagyja, vagy elutasítja azokat. A szakértők kezdetben optimisták voltak a jóváhagyással kapcsolatban, de azóta nagyjából 35%-ra módosították az esélyeket.

Vegyes érzések

Ez a lépés vegyes reakciókat váltott ki a szektoron belül, de nem sikerült az optimizmus irányába elmozdítani a hangulatot. A Bloomberg elemzője, James Seyffart továbbra is szkeptikus a SEC hajlandóságával kapcsolatban, hogy zöld utat adjon egy Ethereum ETF-nek. Azt is mondta, hogy a módosítás nem változtatta meg a jóváhagyás alapesetét, amely továbbra is negatív.

Eközben Zack Guzmán, a Yahoo Finance korábbi riportere azt nyilatkozta, hogy a Fidelity döntése, miszerint a stakinget hozzáadja az ETF-kérelemhez, vagy stratégiai lépés lehet, hogy jobban igazodjon a SEC elvárásaihoz, vagy egy lehetséges vitapont, amely megnehezítheti a jóváhagyást.

Miután a SEC felülvizsgálja a Fidelity módosított Ethereum ETF kérelmét, a döntés precedenst teremthet a jövőbeli kripto ETF-ek számára, különösen azok számára, amelyek stakinget vagy más natív blokklánc-funkciókat kívánnak beépíteni a pénzügyi termékbe.

A döntés kimenetelét a befektetők, a szabályozó szervek és a digitális eszközök közössége is szorosan figyelemmel fogja kísérni, mivel kulcsfontosságú pillanatot jelenthet a hagyományos pénzügyi termékek és a digitális eszközök innovatív funkcióinak integrálásában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button