Buying Guides

Nem megy jól a Lightning Networknek – alkotói is elfordultak tőle

A Protos blokklánckiadványban nemrég megjelent egy cikk, amely azt taglalja, hogyan és miért hátrálnak ki a Lightning Network fejlesztői a projekt mögül. Egyre több a panasz és a bug, a hálózat likviditása pedig folyamatosan csökken.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy nem a Lightning Network lesz az, amely végleg megoldja a Bitcoin

BTC Price
BTC Price
skálázhatósági problémáit. Már 2019-ben a hálózat egyik létrehozója, Tadge Dryja is a megoldás „korlátairól” beszélt a CoinDesk által szervezett videokonferencián. Nemrég teljesen felhagyott a projekthez történő közvetlen hozzájárulásával, miután nem értett egyet a Lightning Labs vezető fejlesztőinek a skálázhatóság biztosítására tett erőfeszítéseivel.

Hasonlóan tett Joseph Poon, a Lightning fehér könyvének a társszerzője is, aki most inkább más blokkláncok, például az Ethereum Plasma fejlesztésére koncentrál. Jelenleg konkrétan egy decentralizált tőzsdei megoldáson dolgozik.

Az évek során számos olyan bugot fedeztek fel, ami komoly hatással lehet a Lightning jövőjére nézve. 2022-ben például egy rossz kód került implementálásra, ami órákon keresztül ellehetetlenítette, hogy a felhasználók utalásokat valósítsanak meg a mainneten.

Több felhasználó is aggodalmát fejezte ki a hálózat magánélet-védelmi gyenge pontjai miatt, valamint hogy a skálázási megoldás használata meglepően megdrágult az utóbbi időben. Különösen a „bejövő kapacitás” okoz sokaknak kellemetlenséget, amely korlátozza a fogadható BTC mennyiségét, így a felhasználóknak nem egy esetben a hálózati díjakkal megegyező összeget kell fizetni a bitcoinfogadáshoz.

Korábbi támogatók fordulnak el a Lightning Networktől

A legutóbbi tőrdöfést John Carvalho, a Lightning egykori nagy szószólója hajtotta végre. Ő egészen addig támogatta a hálózatot, amíg nem próbált meg szoftermegoldást fejleszteni rajta. Ekkor jött rá, hogy a protokoll mennyire „összetett és törékeny”. Erről a tapasztalatáról a Vlad Costeának adott interjújában beszélt.

„Az általam szerzett tapasztalatok alapján tudatosítottam, hogy ez a fajta tervezés egy vicc”

– mondta Carvalho. „Meg tudjuk oldani. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de minden narratíva, ami a [Lightning] első néhány évében jelent meg, túlzó volt.”

A valóság tehát úgy fest, hogy bár valaha a Visa kihívójaként hivatkoztak rá, mára már egyre többen kezdtek el elfordulni a Lightning Networktől. Az az elgondolás sem állja meg a helyét, hogy a megoldás lehet a „hiperbitcoinizáció” alappillére.

Carvalho interjújától vezérelve Paul Sztorc Bitcoin-fejlesztő hosszú listát tett közzé a Lightning Network hiányosságairól. Kétségeit fejezte ki, hogy az valóban képes lenne kiszolgálni a világ 8 milliárdos lakosságát, figyelembe véve a „hálózati kockázatot”, a fizetések sikertelenségi arányát, valamint hogy jelenleg a teljes forgalomban lévő bitcoinmennyiség mikroszkopikus, mindössze 0,025%-át kezeli.

A Protos cikkéből az is kiderül, hogy a Lightningon lévő bitcoinok mennyisége folyamatosan csökken. 2023 decemberében a szám 5500 BTC alá is benézett, jelenleg pedig nagyjából 4750 bitcoinról beszélhetünk. Ez annak a jele lehet, hogy egyre többen hagyják ott a Lighning Networköt, viszont nem szabad elfeledkezni a bitcoin árfolyam-növekedéséről. A dollárban kifejezett, Lightningon lévő értéke ugyanis több mint megduplázódott: 320 milllió dollárra a múlt évi 158 millió dollárhoz képest.

Ha csak az adatokat nézzük, zavaros képet kaphatunk. A Lightning-csomópontok száma szintén folyamatosan csökken a 2022-es csúcsértékhez képest. A node-ok közötti interakciók ugyancsak fogyatkoznak, ennek ellenére a tranzakciók száma folyamatosan növekszik. Ennek oka minden bizonnyal, hogy egyre több tőzsde tette lehetővé felhasználói számára a megoldás használatát.

A szakértők elhatárolódása a projekttől azonban egyértelműen annak hanyatlását jelzi. A BlueMatt nevű Bitcoin Core fejlesztő például a Lightning-ot „egy vicc”-nek nevezte. Ahogy arról korábban a BitcoinBázis is beszámolt, Antonie Riard, a Lightning biztonsági kutatója szintén felhagyott a hozzájárulásával (egy igencsak kritikus blogbejegyzésben sorolva fel érveit).

Kísérleti projektnek indult, de nem tudott túlnőni az elvárásokon

A Lightning jelenlegi növekedése a legnagyobb jóindulattal is inkább statikusként jellemezhető. A közvélemény ennek ellenére még mindig mintha támogatná a projektet – annak ellenére, hogy így is sokan vannak, akik szerint a Lightning túlhájpolt, és a fanatikusok elvárásai irreálisak.

Joseph Poon és Tadge Dryja társalapítók egyébként már a kezdetektől azt mondták, hogy a Lightning nem fogja megoldani a Bitcoin skálázhatósági problémáit. Nem véletlenül vált mémmé a „majd 18 hónap múlva” frazéma sem a projekt kritikusai körében.

A hozzáértő Bitcoin-felhasználók már 2019-es elindulásakor igyekeztek felhívni afigyelmet arra, hogy a Ligthning csak egy kísérleti megoldás. A felhasználókat mindig figyelmeztették, hogy csak és kizárólag annyi pénzt utaljanak a hálózaton, amelynek elveszítését megengedhetik maguknak.

A Lightning Networkkel szemben mindig is voltak jogos ellenérvek, amelyeket a hálózat fejlesztőinek szem előtt kellene tartania. Ezek közé tartozik például, hogy a csatornák nyitása és zárása is bonyolult, drága mulatság. Ide sorolható a számos biztonsági és skálázhatósági probléma. Azok a letétkezelői megoldások pedig, amelyek a Lightningot mindennapi használatra is lehetővé tennék, pont azt a problémát hoznák vissza a Bitcoin működésébe, amely ellen létrejött: a harmadik fél kiiktatását.

Pozitív viszont, hogy a hiányosságokat azok ismerik be, akik valaha a projekt fejlesztésén dolgoztak. Egy egészséges közösségben a legnagyobb kritikusok mindig a legnagyobb támogatók közül kerülnek ki.

Ha érdekel a Lightning Network, ezeket a cikkeinket se hagyd ki:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button