Buying Guides

németek a krími híd felrobbantását tervezték?

Egy leleplezett, kiszivárgott videó után a német kormány megerősítette az orosz állami támogatású RT által közzétett hangfelvétel hitelességét. Ezen a legmagasabb rangú német katonai tisztviselők az oroszországi krími híd bombázására irányuló potenciális hadműveletről tárgyalnak.

Kiszivárgott videó a német háborús részvétel lehetőségéről?

A kiszivárogtatás, amelyről eredetileg az RT főszerkesztője, Margarita Simonyan számolt be, felfedte a német katonák között lehallgatott beszélgetéseket. Erre reagálva, Moszkva már “közvetlen” német részvételről beszélt a háborús konfliktusban. A német kormány vizsgálatot indított a kommunikáció biztonsági megsértése miatt. Olaf Scholz kancellár kijelentette, hogy az ügyet komolyan veszik és széleskörűen vizsgálják.

A kiszivárgott, 38 perces felvételen katonatisztek közötti megbeszélések zajlanak, köztük Ingo Gerhartz altábornagy, a nemzeti légierő parancsnoka is megszólal. A téma a Taurus nagy hatótávolságú levegő-föld rakéták ukrajnai alkalmazása. A kiszivárgott videó hanganyagában a tisztek feltárják a műveleti részleteket és a célzási stratégiákat, miközben mérlegelik azokat a módszereket, amelyekkel tagadhatják a műveletet, hogy elkerüljék a közvetlen német háborús részvétel lehetőségét. A beszélgetés az Ukrajna rakétákkal való ellátását is érinti. Annak ellenére, hogy Scholz habozott a Taurus rakéták küldésével kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy ezesetben Németország közvetlenül részt venne a háborúban.

Itt meghallgatható a teljes beszélgetés németül.

Vizsgálták a támadás politikai jelentőségét

A hanganyag külön kiemeli a Krímet Oroszország szárazfölddel összekötő Kercsi-szoros hídját, mint a rakétacsapások lehetséges célpontját. Annak ellenére, hogy elismerik a híd szilárdságát, a tisztek külön megvitatják a támadás politikai jelentőségét. Orosz tisztviselők, köztük Maria Zakharova külügyminisztérium szóvivője és Szergej Lavrov külügyminiszter magyarázatot követelnek Németországtól. Lavrov pedig azt állítja, hogy a NATO-nka “vaj van a füle mögött”. Az Orosz Állami Duma azt tervezi, hogy szintén külön foglalkozik az üggyel, hangsúlyozva az alapos vizsgálat szükségességét.

Míg a Pentagon nem kívánta kommentálni a felvételt, német illetékesek vizsgálatot kezdeményeztek a kiszivárogtatás ügyében. Több német médiában számoltak be arról, hogy az előzetes vizsgálat szerint a felvétel hiteles lehet. A Bundeswehr válaszul cenzúrához folyamodott, és blokkolja azokat a fiókokat, amelyek az anyagot Németországban terjeszteni szeretnék.

Az incidens aggodalomra ad okot a német háborús részvétel lehetősége miatt. És egyben rávilágít a jelenlegi válság körüli kényes diplomáciai helyzetre is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button