Buying Guides

Össztűz alatt a Binance Nigériában is

A nigériai pénzügyibizottság elnöke, Ginger Onwusibe arra figyelmeztetett, hogy ha Binance figyelmen kívül hagyja a felszólítást, a bizottság gyakorolni fogja alkotmányos jogkörét. Ha megteszi a szükséges lépéseket a Binance jelentős bírsággal nézhet szembe.

A nigériai képviselőház pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó bizottsága felhívta Richard Tenget, a Binance Holding vezérigazgatóját. A bizottság terrorizmus finanszírozás és pénzmosás a gyanúja miatt idézte be Tenget.

Nigéria kérdezősködik a Binance dolgairól

Egy helyi hírügynökség, a Punch számolt be róla a bizottság elnöke, Ginger Onwusibe pénteken hét napos ultimátumot intézett a Binance  vezetéséhez. Legkésőbb 2024. március 4-ig meg kell jelennie a CEO-nak a bizottság előtt.

A Nigériai Központi Bank (CBN) kormányzója február 27-én aggodalmát fejezte ki a Binance kriptovaluta tőzsdével kapcsolatban, azt állítva, hogy 2023-ban a tőzsdén keresztül “gyanús pénzmozgások” történtek.

Onwusibe állítólag figyelmeztetett, hogy ha a Binance Holdings figyelmen kívül hagyja a felszólítást, a bizottság kénytelen lesz felhasználni alkotmányos felhatalmazását a szükséges intézkedések végrehajtására. A Punch szerint a bizottság egy 2023. december 12-i keltezésű és elnöke, Onwusibe által aláírt levelében már kért meghallgatást a Binance ügyvezető igazgatójától. Ezt 2023. december 18-ra tervezték.

Most pedig csalódottságának adott hangot a Binance vezérigazgatója miatt, amiért többszöri meghívás ellenére sem vett részt a meghallgatáson. Onwusibe hangsúlyozta, hogy ez az ország üzleti és pénzügyi műveleteit szabályozó meglévő törvények teljes figyelmen kívül hagyásához kapcsolódik.

Onwusibe megismételte a bizottság elkötelezettségét a pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelem mellett. Hangsúlyozta, hogy az alkotmány felhatalmazza őket arra, hogy megvédjék a nigériaiakat a pénzügyi bűncselekményektől. Különösen azoktól, amelyekben külföldi társaságok is érintettek.

Nigéria Binance ellen dolgozik

A nemzetbiztonsági tanácsadó hivatala állítólag két magas rangú Binance tisztviselőt is őrizetbe vett a nigériai fővárosban, Abujában. Nigéria a nemzetközi kriptovaluta-tőzsdék visszaszorítására törekszik, hogy megszelídítse a nairával kapcsolatos spekulációkat. A Binance február 28-án, szerdán eltávolította a nairát a peer-to-peer (P2P) szolgáltatásából, a kriptotőzsde elleni fellépés közepette.

A P2P funkció lehetővé teszi a felhasználóknak, vevőknek és eladóknak, hogy harmadik fél bevonása nélkül kereskedjenek. 2021-ben vált népszerűvé Nigériában, miután Muhammadu Buhari volt elnök kormányzása alatt a kormány betiltotta virágzó kriptoiparát és nem mellesleg azért meg az ország valutája 70%-ot vesztett értékéből.

2023 decemberében azonban a CBN feloldotta a bankok kripto-tranzakcióinak két évre szóló tilalmát, és egyidejűleg iránymutatást adott ki a virtuális eszközszolgáltatók szabályozására. Nigéria volt a második ország, amely 2022-ben piacra dobta a központi banki digitális valutát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button