Buying Guides

Történelmi csúcsot ért el a bitcoin árfolyama

A mai nap mindenképpen fontos napként kerül be a bitcoin történetébe. Újat valószínűleg már nem mondunk vele, de azért örömködni még mindig lehet rajta, hogy a legnagyobb kriptovaluta árfolyama átlendült 69 ezer dollár felé, azaz történelmi csúcsra jutott. Euróban már korábban komolyabb hírről lehetett írni.

2021. novemberében 69044 dolláros ár volt az eddigi csúcs, de 2024. március ötödikén 69300 dollár felett is volt az árfolyam. 2023 kezdete óta már több mint 300%-ot emelkedett a BTC ára, egy hosszú és stagnáló kriptotél után. Ez alatt a kriptotél alatt volt pillanat, amikor 17000 dollárt sem ért egy coin.

A bitcoin árfolyama nagyon komoly bikapiaci lendületben van

A bitcoin árának (

BTC Price
BTC Price
) ilyen mértékű emelkedése mögött több tényező is szerepet játszik. Egyrészt nem kérdés, hogy a január elején az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által jóváhagyott amerikai Bitcoin spot ETF termékek. Már csak a jóváhagyásra való várakozás is egészen 42 ezer dollárig tolta fel az árfolyamszintet. Maga a jóváhagyás ugyan nem hozott akkora emelkedést, mint várták, de néhány héttel később, január végén aztán tényleg elkezdődött ömleni a pénz a tőzsdén kereskedett bitcoin alapokba. Februárban sok milliárd dollár ömlött be a Bitcoin ETF termékekbe, amelyekkel már úgy kereskednek, mint részvényekkel a hagyományos a tőzsdéken.

Aki egy Bitcoin ETF-ben vásárol részvényt, az úgy tud kitettséget szerezni a BTC árfolyamának, hogy nem kell egy coint sem vennie. A coint az ETF kibocsátója veszi meg és tárolja, mint egy letétkezelő. És ahogyan azt a piaci elemzők már évek óta jósolták, a Bitcoin ETF-ek komoly tőkebeáramlást indítottak meg a kriptopiacok felé. Csak a BlackRock jelenleg több mint 10 milliárd dollárt tart Bitcoinban. A 2021-es bikapiac idején a piacot a lakossági befektetők támogatták, akik a világjárványt követő “könnyű pénz” és a közel nulla kamatlábak idején csak úgy öntötték kriptoba a pénzt. Ezúttal azonban tapasztaltabb befektetők is ott vannak a lendület mögött, például a BlackRock és a Fidelity. Felmerül a kérdés: meddig fog tartani ez a mostani bikapiac? Az elemzők véleménye megoszlik, de mivel a Bitcoin felezés már csak egy hónap, szinte lehetetlen jósolni is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button